Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Konstskatt lyfts fram ur gömmorna

Kvinna i vita handskar bär tavla, omgiven av oljemålningar i guldram.
Annie Lindberg ansvarar för LU:s konstsamling som man kan se delar av i Gamla Biskopshuset och runt om på universitetet. Men en stor del av samlingen finns i ett magasin på hemlig adress. Foto:Kennet Ruona

LU:s konstsamling är i världsklass och värd hundratals miljoner. Men många tavlorna står idag gömda i magasin, på vindar och i källarförråd.
– Med satsningen ”När samlingar väcks till liv” och ett nytt öppet magasin vill vi lyfta konstsamlingen och göra den mer tillgänglig, säger Annie Lindberg, konst­intendent och tf chef för Skissernas Museum.

Iklädd vita handskar lyfter Annie Lindberg försiktigt ner en tavla inne i Biskopshuset och bär den genom 1600-talsrummet.

– Ibland får jag inte fundera för mycket på vad jag håller i händerna, det kan vara värt riktigt mycket pengar, säger hon och tillägger att det inte gäller tavlan hon flyttat idag på Biskopshuset.

"Det är något häftigt i uppdraget att "bevara samlingen för evig tid"

Väggarna pryds av stilleben av frukt, lena persikor och vindruvor som nästan lyser inifrån och snötäckta landskap mot rosa vinterhimmel. Allt i guldram. Här och var syns ett kranium eller en insekt som kryper över frukten. Det målades för att påminna om som livets förgänglighet – tanken på livet efter döden var ständigt närvarande under 1600-talet.

– Det är något häftigt i uppdraget att ”bevara samlingen för all evig tid”, säger Annie Lindberg.

Kvinna tittar på porträtt av kvinna.
Vissa av konstverken som Annie Lindberg ansvarar för förvaras i ett ­dokumentskåp, andra hänger i ett ­magasin.

Hon ställer ner tavlan på golvet. På sina många uppdrag runtom universitetet hanterar hon konst från 1400-talet till idag. Det finns runt 3000 verk i alla stilar. Samlingen är i världsklass, även om kvaliteten på konstverken varierar från Anders Zorn och Carl Fredrik Hill till halvdana målningar av okända konstnärer.

Planerar konst för Kungshuset och Universitetshuset

– Nu arbetar jag med att skaffa mig överblick och planerar för konsten i Kungshuset och Universitetshuset, säger Annie Lindberg.

När renoveringen av Kungshuset är klar kommer tavlor av Tora Vega Holmström hänga där tillsammans med andra moderna målare. I Universitetshuset kommer det att se ut ungefär som tidigare med stora, äldre traditionella verk. På tredje våningen återuppstår galleriet, i enlighet med arkitekten ­Helgo Zetterwalls ursprungstanke.

– Här vill vi visa temporära utställningar från universitetets samling, och varva dem med utställningar från Galleri Pictura.

Många guldinramade upphängda tavlor i smal gång.
Många av konstverken förvaras i ett hemligt magasin, där Annie Lindberg ofta arbetar ensam. Foto: Kennet Ruona

Annie Lindberg har nu två jobb sam­tidigt: konstintendent och tillförordnad chef för Skissernas Museum, efter att Patrick Amsellem lämnat Lund för att bli chef för Statens konstråd. Men hon verkar inte pressad, utan säger bara att hon gör så mycket som möjligt med de resurser som finns. ”När samlingar väcks till liv” ser hon som ett långsiktigt hjärteprojekt.

– Konstsamlingen är universitetets visuella minne som berättar historien. Det känns väldigt roligt att få ta sig an den, säger hon och drar med lugna rörelser ut lådan till ett gammalt dokumentskåp där tecknade porträtt ligger prydligt staplade på varandra.

Konstverk riskerar mögla och skadas av flyttar

Just de här bilderna förvaras väl, men det finns risk att konst som förvaras i alla möjliga utrymmen på universitetet skadas av fukt, mögel eller oförsiktiga flyttar. Därför har det nu bestämts att den konst som inte är upphängd runtom på campus ska samlas i ett nytt magasin. Där kommer även de skånska arkeologiska samlingarna som Historiska museet ansvarar för att finnas. Placeringen är ännu inte bestämd.

– Det ska bli ett öppet magasin där allmänheten, konststudenter och skolklasser ska kunna boka visningar, säger Annie Lindberg.

Ung kvinna med stor röd tavla.
Att flytta tavlor runtom på universitetet hör till vardagen. Här på Biskopshuset. Foto:Kennet Ruona

När det nya magasinet fått en adress ska det startas en donationskampanj för att finansiera det. Men redan idag finns ett magasin som dock inte kan ta emot besökare. Det ligger på hemlig adress och LUM får följa med Annie Lindberg dit, mot löfte att inte röja platsen.

– Jag vill gärna behålla lite av mystiken och det finns värdefulla grejer här, säger hon när hon larmar av och öppnar dörren till något som liknar en hangar.

Konstsamlingen behöver hitta hem

Där inne trängs allt från kubistiska skulpturer i människostorlek, rullar med teckningar, stora moderna tavlor och mängder av porträtt. Det går nästan att höra historiens vingslag under det höga taket. I vanliga fall cyklar Annie Lindberg hit och arbetar sedan ensam här.

– Jag får en känsla av att få träda in en annan värld när jag kommer hit, säger hon.

Fast helt ensam är hon inte. En mäktig , guldramad gubba­parad av professorer, rektorer, kungar och andra högdjur blickar ned på oss.

– Jag brukar skoja om att de är mina vänner. Tänk om de kunde prata med mig…

Det nya magasinet ska också knyta studenter och forskare i konstvetenskap närmre samlingen. Och det är viktigt att det är en långsiktig lösning.

– Konstsamlingen behöver hitta hem. Risken att verk skadas eller förstörs är som störst när den flyttas, säger Annie Lindberg

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.