Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kort intensiv träning funkar

Att träna intensivt ett par minuter om dagen ger bevisligen effekt – särskilt för otränade. Och olika varianter av superkorta träningar är nu en trend.

Du måste köra för fullt – intensiteten är allt, säger Ulf Malmsten, träningsexpert på Gerdahallen.

I en stressad vardag finns det som många drömmer om att få se musklerna svälla och magen krympa utan långa gympapass.

– Kort intensiv träning fungerar och ger bäst effekt på otränade. Det handlar om att du måste pressa dina gränser för att nå bästa effekt. Du måste köra för fullt – intensiteten är allt, säger Ulf Malmsten, träningsexpert på Gerdahallen.

Över 20 miljoner människor har laddat ner gratisappen Seven som erbjuder sju minuters workout. Den är bara en av många appar, men den är framtagen av forskare med bevisad effekt.

– Forskare kan nu för tiden mäta effekter ända ner på gennivå, och vi vet att kort intensiv träning har effekt på blodfetter, insulinkänslighet, fysisk styrka och syreupptagning.

En missuppfattning är att korta hårda träningspass skulle vara lika bra som längre pass. TV-profilen Michael Mosley gjorde stor affär av att träna tre minuter stenhårt i veckan skulle vara bättre än längre träningspass, och använde sig själv som vetenskaplig försökskanin.

– Men även om korta hårda pass ger effekt, så ger det mer effekt att träna långa hårda pass, säger Ulf Malmsten och tillägger att sju minuters effektiv träning varje dag dock är det samma som nästan en timmes hård träning i veckan.

Ulf Malmsten tror att korta träningar kan bli en inkörsport till mer träning. Digitala appar gör det enkelt att utmana någon att träna, eller bilda en grupp där man peppar/terroriserar varandra för att träningen ska bli av. Grupptryck är ofta motiverande i början, men för att fortsätta träna långsiktigt menar Ulf Malmsten att man måste få någon slags kick av träningen.

– Det kan handla om att man går ner i vikt, slipper problem med ryggen eller blir starkare.

Skaderisken ökar vid intensiv träning, men Ulf Malmsten menar att så länge man bara använder sig av sin egen kropp så är det ingen fara. Lägger man till skivstänger, hantlar eller andra vikter så riskerar man att göra fel, i högt tempo och med tung belastning.

Flera studier visar att arbetsplatser tjänar mest på att få igång de minst aktiva, vars hälsa förbättras mest av att börja röra på sig.

– Då är det viktigt att det finns många träningsformer att välja på, så att fler kan hitta något som passar. Ofta när arbetsplatser köper in träning så är det bara de redan frälsta som utnyttjar det.

Text och foto: Jenny Loftrup