Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ljudvandring i framtidens Malmö – hur kan klimatomställningen bli?

Minnen från omställningsåren

”Året är 2050. Selma är död. Men innan hon begravs får hon chansen att tala direkt med en människa som lever i vår tid, sommaren år 2021.” Så inleds en ljudvandring som ger lyssnaren möjlighet att föreställa sig hur Malmö kan komma att påverkas av klimatförändringarna under de kommande 30 åren.

Ljudvandringen Minnen från Omställningsåren är klimatfiktion i radioteaterformat som upplevs i Hyllie och Holma i Malmö. Berättelsen tar avstamp i ockupationen av köpcentret Emporia år 2030 och tar sedan lyssnaren in i framtiden, när en klimatomställning har förändrat Holma, Hyllie och hela världen i grunden. Allt berättat av framtidens Malmöbor som minns tillbaka på händelserna som för alltid kom att påverka deras liv. 

Ljudvandringen Minnen från Omställningsåren är klimatfiktion i radioteaterformat som upplevs i Hyllie och Holma i Malmö. Berättelsen tar avstamp i ockupationen av köpcentret Emporia år 2030 och för sedan lyssnaren in i framtiden, när en klimatomställning har förändrat Holma, Hyllie och hela världen i grunden. Allt berättat av framtidens Malmöbor som minns tillbaka på händelserna som för alltid kom att påverka deras liv. 

Varför har Lundaforskare och radiojournalister samarbetat kring en ljudvandring?
Vi tror att klimatförändringarna måste göras greppbara och konkreta för att kunna engagera, säger Johannes Stripple som är statsvetare och forskar om berättelser om klimatet. Ett sätt att göra detta är att knyta an till specifika platser, i det här fallet i Malmö. Vi ser även ett behov av att gemensamt utforska framtiden, både de faror som klimatförändringarna för med sig men också hur samhället och våra liv kan komma att förändras. Minnen från omställningsåren är ingen prognos, utan en engagerande berättelse där en klimatomställning blir upplevd—lyssnaren får sen ta ställning till huruvida metoderna, lösningarna och takten för omställningen, så som den beskrivs i ljudvandringen, är önskvärda.

Hur fungerar ljudvandringen?
Ljudvandringen börjar på Hyllie torg. Du har din egen mobil och egna hörlurar. Ljudvandringen hittar du i appen Climaginaries som släpps i samband med lanseringen. Appen är gratis och finns till både Android och iPhone, på svenska och engelska. 
Se till att telefonen är fulladdad, sätt på dig bekväma skor och ta dig sedan till Hyllie Torg där berättelsen börjar. 
 

När lanseras den?
Minnen från omställningsåren ingår i SommarScen Malmö och lanseras 22 juni. Vandringen kan göras varje dag mellan kl. 10–18.45, även efter sommaren. Under lanseringen kommer forskare från Lunds universitet stå på Hyllie torg för att svara på de frågor som vandringen väcker och för att lyssna till dina tankar om framtidens Malmö. Minnen från Omställningsåren berättar ju bara om en möjlig framtid. I verkligheten finns det ett oändligt antal alternativ för hur det kommer att bli. 

Läs mer om projektet Narrating Climate Futures

 

Tid och plats

Plats och tid för lanseringen då forskare finns på Hyllie torg i Malmö och svarar på frågor:

Tisdag 22 juni klockan 16-19 

Onsdag 23 juni klockan 16-19 

Torsdag 24 juni klockan 14-17 

Om ljudvandringen Minnen från omställningsåren

Ljudvandringen är ett samarbete mellan Johannes Stripple och Ludwig Bengtsson Sonesson på statsvetenskapliga institutionen vid Lund universitet och Fredrik Pålsson på Umami produktion/Hi-story och är finansierad av myndigheten Formas samt LU Futura vid Lunds universitet. 
Läs mer på sidan om projektet Narrating Climate Futures

Kontaktperson:
Johannes Stripple
johannes [dot] stripple [at] svet [dot] lu [dot] se (johannes.stripple()svet.lu.se)
0708-197129

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.