Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

LU Futura presenterar: Fredrik NG Andersson

Porträtt, man. Foto.
Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi. Foto: Kennet Ruona.

Fredrik NG Andersson är docent i nationalekonomi och studerar bland annat effekterna av en övergång till en fossilfri ekonomi samt ekonomiska kriser.

Vilka framtidsfrågor ligger dig varmt om hjärtat?

– Klimatomställning och stärka samhällets krisberedskap.

Varför tror du att den frågan är betjänt av tvärvetenskap?

– Samhällsutvecklingen de senaste trettio åren präglas av flera stora samhällsekonomiska kriser. Vissa kriser har haft sin grund i det finansiella systemet, andra kriser har varit kopplade till klimatförändringarna och coronapandemin.

– Trots att kriser blir allt vanligare har vi bristande förståelse för hur kriserna påverkas samhället och hur vi bäst skall bekämpa dem. Här krävs det mer forskning, som lär oss hur kriser uppstår, hur de påverkar samhället samt hur vi bäst skall hantera dem. Eftersom kriser är så komplexa och påverkar hela samhället måste forskningen vara tvärvetenskaplig där olika discipliner lär sig av varandra.    

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.