Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

LU Futura presenterar: Jonas Granfeldt

Porträttbild
Jonas Granfeldt, professor i fransk språkvetenskap. Foto: Kennet Ruona

När deltagarna i Lunds universitets tankesmedja LU Futura träffades för första gången sensommaren 2018 var ämnet för dagen givet – vilka är de stora framtidsfrågorna och hur kan forskningen bidra? Så här svarade Jonas Granfeldt, professor i fransk språkvetenskap.

Vilka framtidsfrågor ligger dig varmt om hjärtat?

– Som språkvetare skulle jag först och främst vilja reda ut begreppen. Det är viktigt att definiera vems framtid och vilka tidsperspektiv vi talar om.

– Men om vi lyfter frågan till det globala planet och det längre perspektivet så är frågor som rör hållbarhet, miljö, energiförsörjning och livsmedelssäkerhet de första jag, och säkert många med mig, kommer att tänka på.

– Sedan hösten 2015 har det snabbt blivit konkret för många i Sverige och i övriga Europa hur viktig frågan om internationell migration, integration och kulturmöten kommer att vara i framtiden. Här ser jag hur mitt eget forskningsområde, språkinlärning och kommunikation på främmande språk, kan spela en central roll.

Varför tror du att den frågan är betjänt av tvärvetenskap?

– Det enkla svaret är att det är komplexa frågor som flera vetenskapliga discipliner kan relatera till. Det är lite för tidigt att säga något om hur samarbetet kan komma att se ut men jag tycker att det spännande och roligt att arbeta tvärvetenskapligt.

– Det är lite som att öppna Pandoras ask; man vet inte vad som kan kom ut av det. Men det kan också vara svårt. Min erfarenhet från tidigare projekt är att det krävs ganska lång tid att reda ut begreppen i början.

Om Jonas Granfeldt

Forskar om hur vi lär oss språk i olika delar av livet och i olika sociala situationer.

Leder just nu flervetenskapligt projekt om Moderna språk i skolan.

Organiserar tillsammans med Marianne Gullberg (SOL) ett internationellt nätverk om metodfrågor.
Läs mer om Jonas Granfeldts forskning

Om LU Futura

LU Futura - Lunds universitets tvärvetenskapliga tankesmedja för framtidsfrågor

LU Futura är Lunds universitets tvärvetenskapliga tankesmedja för framtidsfrågor.

Mer om LU Futura