Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lund får Nobelprisbesök

Några av årets Nobelpristagare i fysik och kemi gästar Lunds universitet för att här ge sina Nobelföreläsningar. Föreläsningarna är öppna för alla intresserade.
På kvällen arrangeras också en Studentafton med fysikpristagarna i universitetshusets aula.

Nobelföreläsningar i fysik

Fysikpristagarna Gérard Mourou and Donna Strickland kommer att berättar om sin forskning inom laserfysik, som ledde fram till uppfinningen av den så kallade CPA-tekniken. Tack vare denna teknik blev det möjligt att konstruera kompakta lasersystem som levererar ultrakorta laserpulser med extremt hög toppeffekt. Sådan lasrar kan användas till allt från ögonkirurgi till ren grundforskning.

Före Donna Strickland, som för övrigt gjorde forskningen som del av sitt doktorandarbete, har endast två kvinnor tidigare fått nobelpriset i fysik (1903 respektive 1963). Inbjudare och värd för besöket är Lunds Lasercentrum och Institutionen för fysik.  

Var: Kårhuset aula, LTH, John Ericssons väg, Lund
Datum: Fredagen 14 december 
Tid: Kl. 15.15 –  17.00.

Studentafton med fysikpristagarna

Var: Universitetshusets aula
Datum: Fredagen 14 december 
Tid: Kl. 19.00-21.00  Biljett krävs.

Läs mer om Studentaftonsevenemanget och biljettbokning på nortic.se
 

Nobelföreläsningar i kemi

Sir Gregory P. Winter och George P. Smith kommer till Lund och berättar om forskningen kring fagdisplay av peptider och antikroppar för vilken de tilldelats årets Nobelpris i kemi. Inbjudare och värd är Kemiska Föreningen i Lund.
 
Var: Hörsalen Medicon Village, Byggnad 302
Datum: Fredagen 14 december 
Tid: Kl. 15.15 Insläpp Kl. 15.00. 

Begränsat antal platser.
 
Välkomna!
 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.