Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lundaforskare röstades fram som Sveriges bästa uppfinnare

Charles Walther
Charles Walther. Foto: Gunell Pigou

Med ett nytt instrument som gör det enklare att ta vävnadsprov från misstänkta cancertumörer vann läkaren och lundaforskaren Charles Walther finalen av TV4:s Uppfinnarna.

– Jag måste vara världens lyckligaste just nu. Äntligen kan projektet bli verklighet, sa han strax efter finalen på Tekniska museet i Stockholm.

Ungefär tio procent av alla vävnadsprover som tas i dag ger så otydliga resultat att de måste göras om. Något som innebär en frustrerande väntan för patienterna och en extra kostnad för sjukvården. Men med spiralbiopsin – som det nya verktyget heter – blir det både säkrare, enklare och för patienten mindre obehagligt att ta cellprov. Idén kom Charles Walther på för ett par år sedan under en joggingtur .

– Jag var ute och sprang och vid Uppåkra kyrka så slog det mig plötsligt hur jag skulle kunna göra, säger han.

Spiralbiopsin är ett borrliknande medicinskt verktyg som tar vävnadsprover i mage och tarm via en kamera. Eftersom provet får med sig olika skikt av tumören ges betydligt mer information än de ytliga bett som dagens verktyg klarar av. Vinstsumman på en halv miljon kronor kommer att användas för att vidareutveckla projektet och bygga en prototyp som kan användas.

– Det här är fantastiskt roligt. Ett stort grattis till Charles Walther och till LUIS för ett bra arbete, säger Per Eriksson, rektor för Lunds universitet.

Genom Lunds universitets innovationssystem, LUIS, har Charles Walther fått hjälp med affärsutveckling och patent för idén. Det multinationella företaget Olympus, som är specialist på endoskopi, utvärderar nu informationen.

I det nya programmet Uppfinnarna åkte programledaren Martin Timell och en expertjury landet runt för att hitta Sveriges bästa innovation. Under den direktsända finalen på torsdagskvällen röstade svenska folket fram Charles Walther som vinnare bland de fyra finalisterna.

Anna Knutsson

Läs mer om Charles Walthers forskning

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.