– Jag vet att det finns många värdefulla handskrifter som den här i förskingring så var jag noga med skriftens garantibevis, säger Thomas Bergqvist.
Det var först vid närmare studier som han upptäckte en stämpel som endast var ett par millimeter stor. Efter ett visst detektivarbete fick han klart för sig att stämpeln innehöll kungahuset Savojens vapen och att handskriften fanns registrerad i en Turins kungliga biblioteks katalog.
Thomas Bergqvist Rydén meddelade såväl bibliotekschefen som kulturarvspolisen.
– Inte för att just den här bibliotekschefen var inblandad men jag tyckte att det var bäst att göra så eftersom historien har visat att konsttjuvar ibland arbetar tillsammans med bibliotekspersonal.
Allt detta hände 2015 men det var först nu i dagarna som Thomas Rydén Bergqvist har kunnat läsa i internationella medier att de vittnesmål som han lämnade till kulturarvspolisen lett till att man hittat en stor gömma med stulna konstföremål och böcker.
Thomas Bergqvist Rydén är forskare knuten till Lunds universitet historiska museum och har idag sin anställning vid Domkyrkan.
Ulrika Oredsson
Läs mer i Telegraph
Läs mer på Artnet