Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lundaforskare spräcker italiensk konsthärva

Thomas Bergqvist Rydén. Fotograf Johanna Bergqvist Rydén
Thomas Bergqvist Rydén. Fotograf Johanna Bergqvist Rydén

Tack vare konstvetaren och bok- och bibliotekshistorikern Thomas Bergqvist Rydén kunde italiensk kulturarvspolis komma en stor konstliga på spåren. Det hela började med att han ropade in en handskriven jesuitisk bönbok på en auktionssajt.

– Jag vet att det finns många värdefulla handskrifter som den här i förskingring så var jag noga med skriftens garantibevis, säger Thomas Bergqvist.

Det var först vid närmare studier som han upptäckte en stämpel som endast var ett par millimeter stor. Efter ett visst detektivarbete fick han klart för sig att stämpeln innehöll kungahuset Savojens vapen och att handskriften fanns registrerad i en Turins kungliga biblioteks katalog.

Thomas Bergqvist Rydén meddelade såväl bibliotekschefen som kulturarvspolisen.

En bild av stämpeln inne i handskriften. Den visar kungahuset Savojens vapen
En bild av stämpeln inne i handskriften. Den visar kungahuset Savojens vapen

– Inte för att just den här bibliotekschefen var inblandad men jag tyckte att det var bäst att göra så eftersom historien har visat att konsttjuvar ibland arbetar tillsammans med bibliotekspersonal.

Allt detta hände 2015 men det var först nu i dagarna som Thomas Rydén Bergqvist har kunnat läsa i internationella medier att de vittnesmål som han lämnade till kulturarvspolisen lett till att man hittat en stor gömma med stulna konstföremål och böcker.

Thomas Bergqvist Rydén är forskare knuten till Lunds universitet historiska museum och har idag sin anställning vid Domkyrkan.

Ulrika Oredsson

Läs mer i Telegraph

Läs mer på Artnet

 

 

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.