Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lunds universitet lanserar Studiechansen

Lunds universitet öppnar helt nya kurser inför hösten. Satsningen Studiechansen har skapats för att fler ska få möjlighet att studera och bygga kompetens inför framtiden. Totalt kan 230 studenter få plats på de nya kurserna som alla skräddarsytts för att möta morgondagens utmaningar.

Regeringen har under våren satsat extra utbildningspengar för att lindra effekterna av coronapandemin. Lunds universitet har fått drygt 50 miljoner kronor under 2020 och 2021 till satsningar på bland annat sommarkurser, basår, nätutbildningar och livslångt lärande.

Just Studiechansen har Lunds universitet utvecklat för att passa både personer som befinner sig i omställning och studenter som vill bredda sina tidigare studier innan de går vidare i arbetslivet. Delkurserna inom utbildningspaketen går att läsa för sig eller läggas ihop till en helhet.

Två tematerminer har skapats inom hållbarhet och global hälsa och omfattar 30 högskolepoäng. Inom Studiechansens vidareutbildning finns de båda spåren digitalisering och AI samt omvärldsförändring och ledarskap.

Introduktionsterminen om 30 högskolepoäng har utvecklats för den som är nyfiken på universitetsstudier, men som ännu inte har en klar uppfattning om inriktningen i sitt framtida yrkesliv.

-Lunds universitet har kapacitet och vilja att ta ett stort ansvar i den omställning som arbetsmarknaden står inför och som blivit akut i och med coronapandemin. Vi har därför under lång tid funderat på hur vi rustar nuvarande och blivande studenter bäst för framtiden. Bland annat har vi arbetat med att bredda våra utbildningar vilket krävs för att studenter ska kunna ta sig an komplexa och globala frågor. Vi har också tittat på hur vi kan utveckla utbildningar inom AI och digitalisering och utökat vår kapacitet för att kunna vidareutbilda personer från offentlig sektor, näringsliv och industri som behöver nya kompetenser, säger prorektor Sylvia Schwaag Serger med ansvar för utbildningsfrågor vid Lunds universitet.

Studiechansen tar vara på ämnesbredden på Lunds universitet och ger många olika perspektiv på respektive utbildning. Samtliga ges på distans.

-Under våren har vi tvingats ställa om helt till distansutbildning på grund av coronapandemin men den omställningen innebar också en stor skjuts framåt för vårt digitaliseringsarbete. Det är naturligtvis extra roligt att vi nu skräddarsytt breda, framtidsorienterade utbildningar och ger dem som distansutbildningar redan från start, säger Sylvia Schwaag Serger.

I första hand erbjuds utbildningarna till hösten men planen är att de återkommer till våren och då eventuellt kompletteras med fler inriktningar.

Anmälningen till höstens kurser inom Studiechansen öppnar den 15 juli och sker på Antagning.se via sen anmälan.

Läs mer här

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.