Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lunds universitet på topp-100 på QS rankning

Universitetshuset
Foto: Kennet Ruona

Lunds universitet har placerats på plats 95 i världen i den årliga rankningen utförd av internationella QS World University Ranking.

QS har publicerat universitetsranking årligen sedan 2004 och rankingen görs i samarbete med Elsevier. Den 8 juni publicerade QS sin senaste lista (2023) där drygt 1 400 lärosäten rankas. Mellan 2019 och 2022 ökade antalet av QS rankade lärosäten med 45 procent.

Lunds universitet har under flera år hamnat bland de 100 främsta och kommer i år på plats 95. Det gör Lunds universitet till Sveriges näst högst rankade lärosäte på QS World University Rankings 2023.

Universitetet har tappat åtta placeringar jämfört med föregående år, från plats 87 till 95. Kungliga Tekniska högskolan (KTH) innehar den bästa svenska placeringen, 89. Lunds universitet placeras sig på plats 32 och KTH på plats 29 av Europas 483 rankade lärosäten.

Det är framför allt på områdena International faculty, Academic reputation och International student som Lunds universitet ligger bra till. Resultatet inom Academic reputation grundar sig på enkäter till akademiker runt om i världen om vilka universitet de anser vara bäst inom sitt ämnesområde.

Lunds universitets placering på QS World University Ranking de senaste fem åren:

2019: 92

2020: 92

2021: 97

2022: 87

2023: 95

Universitetens verksamheter är komplexa och de kommersiella rankinginstituten mäter bara vissa delar av verksamheten. Metodologin kan i många fall ifrågasättas. Rankninginstituten förändrar ofta sina sätt att mäta och redovisar inte hur de har gjort. Detta är den huvudsakliga anledningen till att placeringarna förändras från ett år till ett annat. De faktiska skillnaderna kan vara mycket små vilket ändå kan ge stora skillnader i placeringar.

Trots att många universitet är kritiska till dessa rankningar så påverkar de människors bild av och inställning till universiteten. Rankningplaceringar har t ex betydelse för presumtiva studenter, forskarstuderande och samarbetspartners när de av olika skäl ska välja lärosäte.

Läs mer om rankningar

Läs mer om QS World University Ranking

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.