Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mångmiljoninvestering i nytt strålrör på Max IV

MAX IV
Forskningsanläggningen MAX IV. Foto: Leif Jansson

Nyligen tillkännagavs att Novo Nordisk Fonden beviljat 225 miljoner danska kronor till Lunds universitet för att bygga och driva MicroMAX, ett nytt strålrör till forskningsanläggningen Max IV i Lund. Strålröret blir ett av världens starkaste proteinmikroskop och ett viktigt verktyg för forskarna som studerar proteiner.

– Att Novo Nordisk Fonden ser möjligheter inom detta forskningsområde och väljer att finansiera MicroMAX här i Lund på Max IV-laboratoriet är oerhört glädjande. Det ger våra forskare inom det medicinska området ett ovärderligt instrument, säger Erik Renström, dekan vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet.

Birgitte Nauntofte, direktör för Novo Nordisk Fonden säger;
– MicroMAX kommer att gagna alla forskare med intresse för att beforska proteinstrukturer. Det nya strålröret kommer att göra det möjligt att studera viktiga proteiner på en mycket högre detaljnivå än hittills och kommer ytterligare att förstärka Öresundsregionens ställning som en internationell hotspot för framgångsrik forskning.


Karin Lindkvist är specialist på proteinkristallografi och en av de forskarna vid Medicinska fakulteten för vilka MicroMAX kommer få stor betydelse. Vi ställde några frågor till henne om proteinforskning och det nya strålröret.

Karin Lindkvist
Karin Lindkvist. Foto: Tove Smeds

Varför är medicinforskare intresserade av att veta proteiners strukturer ner på atomnivå?

– Proteinerna är en av de mest centrala molekylerna för att kroppen ska fungera. Kan vi se hur de ser ut och hur de interagerar med sin omgivning kan vi också förstå hur de fungerar och vad de gör. Den kunskapen är väldigt viktigt när man tar fram nya läkemedel. Känner man till strukturen på proteinet kan man lättare utforma läkemedel som passar in i och styr proteinets funktion. Det hjälper oss att smart designa nya läkemedel, helt enkelt.

Hur kändes det när du fick besked om att MicroMAX finansiering är klar?

­– Jätteroligt! Det är något vi gått och väntat på. MAX IV är den mest briljanta synkotronljusanläggningen i världen och innebär ett enormt lyft för strukturbiologin i Lund, Sverige - och världen. Det är klart att det är fantastisk möjlighet för oss som har nära till den.

Vad är grejen med MicroMAX?

– För att studera hur proteiner ser ut tillverkar vi kristaller av dem som belyses med en stark röntgenstråle. Men det här är väldigt komplext och kristallerna är inte alltid så stabila, särskilt när vi talar om mindre kristaller. Stora kristaller är svåra att få till. Tack vare MicroMAX kommer vi att kunna undersöka även små proteinkristaller och se de molekyler som är viktiga för hur proteinet binder till omgivningen.

Det sägs att MicroMAX kommer att betyda mycket för forskning på proteiner som sitter i cellmembranet Vad hade du velat använda det nya strålröret för att utforska?

– Membranproteiner, som jag forskar på, är centrala i många sjukdomar. Det sägs att mer än hälften av alla läkemedel slår mot just membranproteiner, eftersom de sköter kommunikationen mellan cellen och dess omvärld. Ett exempel är hur cellerna behöver glukos, socker, för att överleva. Men glukos kan inte ta sig igenom cellmembranet så enkelt, utan använder istället olika öppningar i membranet. Dessa öppnas och stängs med hjälp av membranproteiner som på så vis fungerar som dörröppnare. Det här tror vi att till exempel cancercellerna utnyttjar för att stjäla mat från våra fettceller. Kan vi blockera proteinerna och hindra dem från att öppna kanalerna i membranet kanske vi kan hindra cancercellerna från att överleva, eller åtminstone göra dem mer känsliga.

Läs mer på Novo Nordisk Fondens sida

Läs mer på MAX IV:s sida

Tove Smeds

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.