Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny kompetensfond stödjer samverkan och innovation

Bild på Trelleborg
En ny kompetensfond matchar forskare med aktörer intresserade av samverkan och innovation i Trelleborg. Foto: Niclas Ingvarsson

Lunds universitet och Trelleborgs kommun startar upp en kompetensfond för att bjuda in till forskning, innovation och samverkan.

Forskare och det lokala näringslivet kan söka medel för att förverkliga sina idéer om ett innovativt Trelleborg. Ett gemensamt samverkansavtal mellan Lunds universitet och Trelleborgs kommun undertecknades i mars. 

Ansökningsperioden är nu öppen.

– Vi vill stimulera samverkan mellan högre utbildning och forskning å ena sidan och lokalt näringsliv å den andra, säger Gisela Öst, kommundirektör i Trelleborg.

Lunds universitet ser stora möjligheter med samarbetet som ett positivt exempel på hur kommun och universitet kan arbeta tillsammans med innovation och samverkan.

– Det är ett oerhört spännande initiativ som kommer att medföra mer samverkan mellan staden, näringslivet och universitetet samtidigt som det kan bidra till att lösa flera av de samhällsutmaningar som vi står inför, säger Kristina Eneroth, vicerektor för samverkan och internationella frågor vid Lunds universitet.

I den nystartade kompetensfonden finns en miljon kronor, som är tänkt att stödja uppstarten av en handfull projekt eller forskningsinitiativ. I första ansökningsomgången vill parterna speciellt tillvarata och optimera de utvecklingsområden och plattformar som redan är prioriterade i kommunen, främst energisystem kopplade till vätgas.

Beslut om vilka projekt som prioriteras tas innan sommaren och medel betalas ut till hösten.

Om satsningen med fonden faller väl ut kan projektet förlängas eller bli permanent.

Så här fungerar kompetensfonden

Företagare lokalt och regionalt, forskare och offentliga aktörer kan söka pengar ur fonden. Det som krävs är en konkret utvecklingsidé.  I nästa steg matchar Lunds universitet inkomna idéer med lämpliga forskare eller forskargrupper som formulerar ansökan och håller i projektet. 

Läs mer om kompetensfonden (trelleborg.se)

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.