Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny litteraturhistoria – om Lunds universitets betydelse för den svenska litteraturen

Bild på boken En lundensisk litteraturhistoria

Esaias Tegnér och Lina Wolff, Majken Johansson och Hans Alfredson – vad har de gemensamt? Jo, Lunds universitet som litterär miljö. En ny stor litteraturhistoria drar linjer från 1600-talets lärde till dagens dynamiska universitet med egen författarskola.

Idag utkommer boken En lundensisk litteraturhistoria i vilken drygt 100 skribenter har tagit sig an författare och teman för att fånga in universitetets relation till den svenska litteraturen. Det är en annorlunda sorts litteraturhistoria som visar på universitetet roll som litterärt kraftfält och som en plats med betydelse för vårt lands bildning, kultur och litteratur.

– Boken visar hur Lund och universitetet har påverkat författare under 350 år. Det är en fascinerande miljö som kan stå för så mycket, alltifrån lärdom och öppenhet till inskränkthet, säger Katarina Bernhardsson, forskare i litteraturvetenskap och en av redaktörerna för boken. Vi vill försöka förstå universitetet som en sorts nod i litteraturhistorien, fortsätter hon.

I boken presenteras knappt tvåhundra författare från 1600-talet fram till i dag. Alla har de anknytning till Lunds universitet. Författarpresentationerna kompletteras med tematiska tvärsnitt om ämnen som studentminnen, skildringar av akademikerhem, lundadeckare, akademiska tal, essäistik och den för Lund så speciella Q-versen.

En lundensisk litteraturhistoria är 504 sidor lång och rikt illustrerad. Redaktörer är Katarina Bernhardsson, Göran Bexell, Daniel Möller och Johan Stenström. Boken ges ut av Makadam förlag.

– Den här boken har jag längtat länge efter! säger Göran Bexell, en av redaktörerna och före detta rektor vid Lunds universitet.

 

Läs mer om boken på: http://www.makadambok.se

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.