Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nya rön om dödlighet hos personer med schizofreni

En ny studie från Centrum för primärvårdsforskning vid Region Skåne/Lunds universitet visar att män och kvinnor med schizofreni dör i genomsnitt 15 respektive 12 år tidigare än de som inte har sjukdomen. Studien har gjorts i samarbete med Stanford University i USA.

De faktiska orsakerna till att personer med schizofreni dör i förtid har hittills varit okänd, men diskuterats de senaste åren. Den aktuella forskningsrapport som nu publicerats visar att personer med schizofreni har en ökad dödlighet i två av de stora folksjukdomarna,

I studien följdes drygt 6 miljoner individer mellan 2003-2009, varav 8277 med schizofreni, genom att analysera de svenska befolknings- och hälsoregistren.

Resultaten visar att personer med schizofreni sökte sjukvård mer än dubbelt så ofta som personer utan schizofreni, men de blev inte oftare diagnosticerade med kranskärlssjukdom eller cancer.

- Samtidigt såg vi ett motsatt mönster för dödlighet i dessa sjukdomar. Det är uppenbart att sjukvården missar i diagnosticeringen av kranskärlssjukdom och cancer hos dessa patienter, säger Jan Sundquist, distriktsläkare och professor vid Centrum för Primärvårdsforskning i Malmö, Lunds universitet.

Kvinnor med schizofreni hade en 3,3 gånger ökad risk för att dö i kranskärlssjukdom och män hade en 2,2 gånger ökad risk. Kvinnor med schizofreni hade en 1,7 gånger ökad risk att dö i cancer medan män hade en 1,4 gånger så hög risk att dö i cancer jämfört med personer utan sjukdomen. Endast 26,3% av de män som dog i kranskärlssjukdom var diagnostiserade innan de avled i sin kranskärlssjukdom jämfört med 43,7% av de män som inte hade schizofreni.

- Det är orimligt att en så pass utsatt grupp som dessutom har en dokumenterat stor kontaktyta med sjukvården dör en förtidig död i t ex kranskärlssjukdom och cancer, sjukdomar som borde kunna förebyggas, säger distriktsläkare och professor Jan Sundquist vid Centrum för primärvårdsforskning i Malmö. Betydligt mera diagnostiska och preventiva insatser borde kunna ägnas denna utsatta grupp i befolkningen.

Publikation

Författare: Casey Crump, M.D., Ph.D.; Marilyn A. Winkleby, Ph.D.; Kristina Sundquist, M.D., Ph.D.; Jan Sundquist, M.D., Ph.D.
Titel: Comorbidities and Mortality in Persons With Schizophrenia: A Swedish National Cohort Study. Am J Psychiatry 2013;10.1176/appi.ajp.2012.12050599Am J

Länk till artikel

Kontakt:
Jan Sundquist, MD, PhD, Professor, distriktsläkare, Centrum för Primärvårdsforskning (CPF), Institutionen för kliniska vetenskaper, Malmö (IKVM) vid Lunds universitet och Region Skåne, Mobil: 0705 807530

Studien har delvis finansierats av National Institutes of Health, USA, och Vetenskapsrådet. Den har 15/1 publicerats på webben av American Journal of Psychiatry.

Bertil Kjellberg

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.