Nya rön om dödlighet hos personer med schizofreni

En ny studie från Centrum för primärvårdsforskning vid Region Skåne/Lunds universitet visar att män och kvinnor med schizofreni dör i genomsnitt 15 respektive 12 år tidigare än de som inte har sjukdomen. Studien har gjorts i samarbete med Stanford University i USA.

De faktiska orsakerna till att personer med schizofreni dör i förtid har hittills varit okänd, men diskuterats de senaste åren. Den aktuella forskningsrapport som nu publicerats visar att personer med schizofreni har en ökad dödlighet i två av de stora folksjukdomarna,

I studien följdes drygt 6 miljoner individer mellan 2003-2009, varav 8277 med schizofreni, genom att analysera de svenska befolknings- och hälsoregistren.

Resultaten visar att personer med schizofreni sökte sjukvård mer än dubbelt så ofta som personer utan schizofreni, men de blev inte oftare diagnosticerade med kranskärlssjukdom eller cancer.

- Samtidigt såg vi ett motsatt mönster för dödlighet i dessa sjukdomar. Det är uppenbart att sjukvården missar i diagnosticeringen av kranskärlssjukdom och cancer hos dessa patienter, säger Jan Sundquist, distriktsläkare och professor vid Centrum för Primärvårdsforskning i Malmö, Lunds universitet.

Kvinnor med schizofreni hade en 3,3 gånger ökad risk för att dö i kranskärlssjukdom och män hade en 2,2 gånger ökad risk. Kvinnor med schizofreni hade en 1,7 gånger ökad risk att dö i cancer medan män hade en 1,4 gånger så hög risk att dö i cancer jämfört med personer utan sjukdomen. Endast 26,3% av de män som dog i kranskärlssjukdom var diagnostiserade innan de avled i sin kranskärlssjukdom jämfört med 43,7% av de män som inte hade schizofreni.

- Det är orimligt att en så pass utsatt grupp som dessutom har en dokumenterat stor kontaktyta med sjukvården dör en förtidig död i t ex kranskärlssjukdom och cancer, sjukdomar som borde kunna förebyggas, säger distriktsläkare och professor Jan Sundquist vid Centrum för primärvårdsforskning i Malmö. Betydligt mera diagnostiska och preventiva insatser borde kunna ägnas denna utsatta grupp i befolkningen.

Publikation

Författare: Casey Crump, M.D., Ph.D.; Marilyn A. Winkleby, Ph.D.; Kristina Sundquist, M.D., Ph.D.; Jan Sundquist, M.D., Ph.D.
Titel: Comorbidities and Mortality in Persons With Schizophrenia: A Swedish National Cohort Study. Am J Psychiatry 2013;10.1176/appi.ajp.2012.12050599Am J

Länk till artikel

Kontakt:
Jan Sundquist, MD, PhD, Professor, distriktsläkare, Centrum för Primärvårdsforskning (CPF), Institutionen för kliniska vetenskaper, Malmö (IKVM) vid Lunds universitet och Region Skåne, Mobil: 0705 807530

Studien har delvis finansierats av National Institutes of Health, USA, och Vetenskapsrådet. Den har 15/1 publicerats på webben av American Journal of Psychiatry.

Bertil Kjellberg

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.