Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nytt precisionsmedicinskt centrum ska ge rätt diagnos och behandling till rätt patient

Bildkollage: Olle Melander och Sophia Zackrisson, fotografi. Foto: Ingemar Hultquist
Olle Melander och Sophia Zackrisson ska leda Precisionsmedicinskt centrum syd. Foto: Ingemar Hultquist

Nu etablerar Region Skåne och Lunds universitet Precisionsmedicinskt centrum syd. Genom att sammanföra klinisk och akademisk expertis ska vården bli bättre på att förebygga och behandla sjukdomar. Olle Melander och Sophia Zackrisson, båda professorer vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, ska leda arbetet.

Detta är en gemensam nyhet från Region Skåne och Lunds universitet.

Olle Melander och Sophia Zackrisson har gedigen erfarenhet av både forskning och kliniskt arbete som riktar in sig på diagnostik och prevention av bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och bröstcancer. Nu får de i uppdrag att skapa de arbetsgrupper som behövs inom sjukvård och akademi för att driva projekt inom precisionsmedicin.

– Precisionsmedicin handlar om att förbättra behandlingar inom hälso- och sjukvården genom att hitta vilka individer som svarar bäst på behandlingen. Men också hitta de som inte har någon nytta av en viss given behandling. Vi vill maximera den medicinska nyttan av en behandling genom att ge den till dem som behöver den bäst, förklarar Olle Melander.

De senaste årens snabba utveckling av avancerad genteknologi och tillgången till nya diagnosmetoder har gjort det möjligt att skräddarsy behandling utifrån patientens specifika förutsättningar. Hittills har precisionsmedicin handlat mycket om diagnostik och behandling av cancer men också terapier och läkemedel för ovanliga men allvarliga sjukdomar. Men det nya centret vill vidga precisionsmedicinen mot behandling och prevention också av de stora folksjukdomarna:

– Oavsett om man är ute efter att förebygga eller att behandla en redan uppkommen sjukdom, måste man hos varje individ angripa den underliggande orsaken. Potentialen hos precisionsmedicinen är helt enorm när det gäller vanliga folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar till exempel, säger Olle Melander.

Under hösten arbetar föreståndarna för att kunna dra i gång centret i början av nästa år. Arbetet ska utgå från hälso- och sjukvårdens behov.

– Det pågår mycket forskning inom området för precisionsmedicin. Vårt uppdrag som föreståndare är att öka möjligheterna för forskningsprojekten att omsättas till verklighet i sjukvården, så att de kommer patienterna till gagn. Vi ska hjälpa till att ge projekten de verktyg och förutsättningar som behövs för att kunna implementeras, säger Sophia Zackrisson.

Lunds universitet ska bidra med forskning och viktig infrastruktur för att ta fram metoder inom till exempel precisionsmedicinsk diagnostik. Samarbetet mellan regionala såväl som nationella aktörer inom precisionsmedicin blir viktigt.

Vid universitetet finns redan ett flertal starka forskningsmiljöer med fokus på sjukdomar som diabetes och cancer. Det finns också flera miljöer inom stamcellsforskning, epidemiologi och neurologiska sjukdomar samt avancerade infrastrukturer för bland annat storskaliga genetiska analyser och bilddiagnostik. Tanken är att det precisionsmedicinska centrumet ska underlätta och driva överföring av landvinningar inom universitetets forskning till hälso- och sjukvård.

Precisionsmedicinskt centrum syd

Precisionsmedicinskt centrum syd är ett samarbete mellan Lunds universitet och Region Skåne. 

Precisionsmedicinskt centrum ska genom nära samverkan mellan hälso- och sjukvården och akademin bidra till utveckling och implementering av precisionsmedicin för att fler invånare ska kunna ta del av dessa nya diagnostiska verktyg och behandlingsformer.

Precisionsmedicin är ett område där klinisk verksamhet och forskning är tätt sammanflätade. Den kliniska utvecklingen och implementeringen av precisionsmedicin är i stora delar avhängig den pre-kliniska och kliniska forskningen. Omfattande samverkan sker idag mellan Region Skåne och Lunds universitet inom klinisk och translationell forskning. Ett exempel är inom ATMP, avancerade terapiläkemedel, där Region Skåne och Lunds universitet samverkar för att underlätta övergången från pre-klinisk forskning till läkemedelstillverkning och kliniska prövningar.

Föreståndare är Olle Melander, professor i internmedicin vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus. Biträdande föreståndare är Sophia Zackrisson, professor i diagnostisk radiologi vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.