Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

På Max IV fick forskare syn på hur syret rör sig

MAX IV-byggnaden. Exteriör i kvällsljus. Foto.
Experimentet på Max IV krävde noggrann förberedelse. Foto: Leif Jansson

Data framtagna med hjälp av röntgenstrålning från synkrotonljusanläggningen Max IV la den sista pusselbiten i en studie som nyligen publicerades i Science. 

Så kallade ferroelektriska material har potential att göra datorminnen effektivare och mer energisnåla än idag. Men det finns några hinder i vägen för att de ska bli praktiskt användbara, något som bland andra forskare vid Groningens universitet i Nederländerna jobbar för att undanröja.

Förvånande resultat behövde kollas upp 

Tidigare i år lät de holländska forskarna köra ett experiment på experimentstationen NanoMAX i Lund med hjälp av ett team på plats. Experimentet krävde noggrann förberedelse och hade designats av Max IV-forskaren Dina Carbone som sedan några år samarbetar med gruppen i Nederländerna.  

Förhoppningen var att med hjälp av en av världens mest avancerade ljuskällor för röntgenstrålning kunna verifiera tidigare observationer av ett ferroelektriskt material som gjorts med elektronmikroskop på hemuniversitetet. Forskarna hade sett att det syre som finns i materialet rörde sig på ett oväntat sätt och såg ut att förändra hela strukturen i materialet.

De tidigare elektronmikroskoprapporterna kunde bekräftas på Max IV – med råge. Med de nya resultaten stod det klart att inte bara att syret rörde sig. Dessa rörelser bidrog dessutom till att den ferroelektriska effekten alls uppstod. Att syret hade denna avgörande inverkan var helt nytt för forskarna. 

Fler intressanta resultat förväntas framöver

Resultaten publicerades nyligen i Science och kan komma att bana väg för ännu mindre minnesstrukturer än dagens två nanomenter.   

Samtidigt finns mer data från Max IV-experimentet som väntar på att analyseras. Dina Carbones bedömning är att resultaten av analyserna kan komma att bli mycket intressanta.

Data från Max IV
Ett av bevisen på att syret spelar huvudrollen när ferroelektricitet uppstår: Innan elektrisk spänning uppstår befinner sig syret i en viss position i kristallen (röd pil), men under och efteråt har det flyttat sig till en annan (blå). Bild: D Carbone

 

Läs mer om MAX IV:

Max IV:s webbplats

Max IV och Lunds universitet

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.