Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Podcast: Korset i nationens intresse: kristendom, populism och nationalism

Bild på ett kors

Lyssna till samtal som tar sig an den komplexa relationen mellan kristendom, populism och nationalism.

Kristendomen har ett nära, komplext och mångfasetterat förhållande till både nationalism och politisk populism, även om nationalismens ursprung och kristendomens roll i uppkomsten av nationalismen är omtvistade så har det funnits ett viktigt ideologiskt utbyte dem emellan. Och det fortsätter. På liknande sätt samverkar den politiska populismen med kristendomen: populistiska rörelser tar avstamp i den kristna identiteten och i de populistiska rörelsernas retorik gör man anspråk på kristna symboler och narrativ.

När förhållandet mellan kristendom, nationalism och populism debatteras dyker ofta två bilder upp. Den ena går ut på att onda populister och/eller nationalister utnyttjar kristendom för sina ändamål. Den andra bilden går i motsatt riktning, nämligen att det är kristendomen som när och fostrar populism och nationalism. Lyssna på den inspelade diskussionen med forskare inom området.

I samtalet hör ni forskarna Patrik Fridlund, docent i religionsfilosofi och lektor i tros- och livsåskådningsvetenskap, Jayne Svenungsson, professor i systematisk teologi samt Mika Vähäkangas, professor i missionsvetenskap med ekumenik i det digitala rummet under ledning av moderator och vetenskapsjournalisten Lisa Kirsebom.

LYSSNA PÅ PODCASTEN HÄR: Korset i nationens intresse: kristendom, populism och nationalism

Allt material, inspelade föreläsningar och podcasts, som spelats in under Framtidsveckan 12-18 oktober 2020 hittas på sidan lu.se/framtidsveckan

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.