Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Poddcast: Att förstå corona och dess konsekvenser

Från vänster; Therese Nilsson, Maria Stanfors och Martin Dribe
Från vänster: Therese Nilsson, Maria Stanfors och Martin Dribe

För 100 år sedan skördade spanska sjukan fler människoliv än det första och det andra världskriget tillsammans. Tack vare forskning vet vi idag vilka kort- och långsiktiga effekter det viruset hade på såväl ekonomi som hälsa. Vilka paralleller kan man dra mellan corona och spanska sjukan? Och vilka paralleller kan man inte dra? Och vad säger forskning kring ekonomiska kriser om hur framtiden efter corona kan komma att se ut?

Nu finns möjlighet att lyssna på en initierad podd i två delar där forskare samtalar om virusets spridning, lärdomar från spanska sjukan samt ekonomiska konsekvenser av den nedstängning av världen som vi nu upplever.
Poddcasten är framtagen som samarbete mellan Centrum för ekonomisk demografi (CED) vid Ekonomihögskolan i Lund och LU Futura - Lunds universitets tankesmedja för framtidsfrågor.

Del 1:  Om hur vi ska förstå corona som fenomen mot en historisk bakgrund av tidigare pandemier. Epidemiologen Jonas Björk inleder med att tala om vad Covid-19 är och förklarar olika mått på dödlighet och spridning. Därefter hoppar vi bak i tiden. Ekonomhistorikern Martin Dribe och nationalekonomen Therese Nilsson berättar om forskning och lärdomar från spanska sjukan . Samtalsledare är ekonomhistorikern Maria Stanfors. Lyssna här

Del 2: Om varför den ekonomiska krisen den här gången kan komma att bli så mycket djupare än tidigare kriser, och vilka effekterna kan bli när det gäller globalisering, produktion och jämställdhet. Deltar gör nationalekonomerna Fredrik NG Andersson och Fredrik Sjöholm samt ekonomhistorikern Maria Stanfors. Lyssna här 

Mer om forskarna i podden:

Samtalsledare: Maria Stanfors, professor i ekonomisk historia och medlem i LU Futura

Jonas Björk, professor i epidemiologi

Martin Dribe, professor i ekonomisk historia och föreståndare för Centrum för ekonomisk demografi vid Lunds universitets Ekonomihögskola

Therese Nilsson, docent i nationalekonomi

Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi

Fredrik Sjöholm, professor i nationalekonomi

Läs mer om  Centrum för ekonomisk demografi vid Lunds universitets Ekonomihögskola.

Läs mer om LU Futura – Lunds universitets tankesmedja för framtidsfrågor.

Centrum för ekonomisk demografi

Centrum för ekonomisk demografi består av ett trettiotal medarbetare inom ekonomisk historia, nationalekonomi, samhällsmedicin, social arbete och statistik som i sin forskning tar upp ekonomiska samhällsfrågor med koppling till demografi ur ett historiskt och internationellt perspektiv.
Läs mer

Detta är LU Futura!

LU Futura - Lunds universitets tvärvetenskapliga tankesmedja för framtidsfrågor

LU Futura är Lunds universitets tvärvetenskapliga tankesmedja för framtidsfrågor.
Läs mer

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.