Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Pressvisning: Carbon Ruins – en utställning om fossilåldern

”Måndagen den 8 april 2053 hälsas pressen välkommen till en förhandsvisning av Carbon Ruins, en utställning uppbyggd kring föremål och berättelser från fossileran (1849–2049). Utställningen är den första som tar plats i det nyinvigda museet FOSSIL, regeringens satsning på att skapa ett kollektivt minne kring ett liv vi lämnat bakom oss.”

Universitets tankesmedja LU Futura bjuder tillsammans med Narrating Climate Futures och Climaginaries in till utställningen ”Carbon Ruins”, ett museum över fossil-eran och de objekt vi lämnade bakom oss. Vi transporteras till år 2053, Sverige är världens första fossilfria välfärdsland - hur kom vi dit? Vad försvann och vad blev kvar? Hör historierna bakom objekten och föreställ dig en fossilfri framtid.

Målet med utställningsprojektet är att göra den stora omställningen till ett fossilfritt samhälle greppbar. ”Carbon Ruins” visualiserar och reflekterar aktuell forskning och ger besökarna möjlighet att utforska hur vår tids stora utmaningar har uppstått och hur vårt sätt att leva idag försvårar eller möjliggör de förändringar som krävs för att ställa om samhället till att bli fossilfritt.

”Carbon Ruins” handlar om klimatberättelser som representerar människors upplevelser från skilda platser, bakgrunder och åldrar. Det finns inte en framtid, utan det beror mångt och mycket på vårt kollektiva agerande i klimatfrågan.

Urvalet av objekt och relaterade berättelser baseras på klimatmodeller och expertis inom nätverket Narrating Climate Futures. Karaktärerna och händelserna som utgör historien har utvecklats i deltagande workshops med forskare och experter inom områdena mat, transport, stål, energi och plast.

Vad: Pressvisning av en utställning om fossilåldern. Sedd med en framtidsmänniskas ögon

När: 8 april 2019 (OBS!) kl 10.00

Var: Eden, Paradisgatan Paradisgatan 5, Hus H

Kontakt: Johannes Stripple, Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet, 0708-19 71 29, johannes [dot] stripple [at] svet [dot] lu [dot] se

Läs mer: Carbon Ruins: www.climaginaries.org/carbon-ruins

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.