Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rektorsbrev 17 juni

Universitetsstyrelsen, besök från UHR, Almedalen, Bokmässan, bisysslor, NORDTEK, diplomutdelning, Roskildebesök och Kunskapsveckan är några av punkterna i detta rektorsbrev.

Universitetsstyrelsen har haft ett tvådagars internat där vi har haft nöjet och förmånen att närmare få lära känna våra nya styrelsemedlemmar Cecilia Christersson, prorektor Malmö Högskola, Ulf Ewaldsson, Senior Vice President, CTO Ericsson, Sofia Halth, ordförande i Svenska Amnesty, Anna Stellinger, direktör på Sieps, Swedish Institute for European Policy Studies samt Mats Svegfors, bland annat f.d. chef för Sveriges Radio och f.d. chefredaktör för Svenska Dagbladet. Det är glädjande att ha så kompetenta externa ledamöter i vår styrelse tillsammans med dem som sitter kvar sedan förra mandatperioden och givetvis också våra verksamhets- och studentrepresentanter. Inför styrelseinternatet anordnade vi en introduktion till Lunds universitet med information om universitetets utveckling, styrning och ekonomi samt diskussioner kring strategier och aktuella frågor för vårt lärosäte.

Vid styrelsesammanträdet fattades bland annat beslut om reviderad anställnings- och arbetsordning.  I anställningsordningen behövdes vissa förändringar, inte minst med tanke på att vi måste kunna erbjuda karriärvägar för unga forskare. Nu har vi äntligen en anställning som benämns biträdande lektor och som ger möjligheter till fortsatt karriär inom universitetet.  Vidare fastställdes den nya antagningsordningen till forskarutbildning vid LU. Styrelsen gav därutöver rektor i uppdrag att se över villkoren för externt stipendiefinansierade doktorander, vilket innebär att denna fråga kommer upp igen, senast vid junimötet 2014.

Styrelsen beslutade också om att höja stödet till studentkårerna från och med 1 juli i år till 125 kr per helårsstudent.

De extra utbildningsanslagen som regeringen föreslagit riksdagen ska utgå under 2013 till Lunds universitet, beslöt universitetsstyrelsen tilldela LTH med nio miljoner kronor och Medicinska fakulteten med 0.5 Mkr. Från de till universitetet anknutna stiftelserna fastställdes den föreslagna årsutdelningen på 50 Mkr. Varmt tack riktas till de ansvariga här, Klemens Ganslandt med flera, för en god ekonomisk förvaltning.

Besök från UHR. Det nya Universitets- och högskolerådet var på besök i veckan som gick. Eva, vicerektor Kristina Eneroth och Tarmo Haavisto, sektionschef för student och utbildning, samtalade med UHR:s chef Ulf Melin och Mats Embertsén, samordnare för myndighetens kontakter med lärosätena, om vilka förväntningar vårt lärosäte har på UHR. Vi diskuterade prioriterade områden, såsom internationaliseringsfrågor kopplade till UHR:s verksamhetsområde, antagning, systemförvaltning och utveckling, inte minst Ladok3 som är på ingång i högskolevärlden. Ett seminarium med UHR planeras under hösten.

Tegnersamfundets firande av 200-årsdagen.  Den femte juni firade Tegnérsamfundet 200-årsdagen av att Tegnér utnämndes till professor i grekiska. På Språk-och litteraturcentrum, SOL, anordnades en seminariedag där Eva inledde med ett kort anförande. Andra talare var Jerker Blomqvist och Karin Blomqvist, båda Tegnérs efterträdare som professorer i grekiska och professor emeritus Sten Hidal, ordförande i samfundet, som höll i själva högtiden.  Ett angeläget tema under dagen var bildningsfrågan i Högskolesverige.

Per invigningstalar på Kunskapsveckan som inleds i dag och består av två dagar med seminarier. Arrangemanget är Lunds universitets stora satsning på fortbildning inom skolområdet. Kunskapsveckan i Lund genomförs med Lunds kommun som huvudsamarbetspartner och sedan 2011 är även Högskolan i Kristianstad samarbetspartner.

Läs mer om Kunskapsveckan

Almedalen. Första veckan i juli är det Almedalsveckan i Visby. Vi kommer att vara på plats dels med egna arrangemang, dels genom att våra forskare deltar i olika paneler och diskussioner.

Läs mer om våra arrangemang

Fackligt och politiskt besök. Eva tog häromveckan emot en delegation med riksdagsledamöter från Socialdemokraterna och IF Metall som bland annat ville diskutera hälsovetenskap och se närmare på Medicon Village. De ville också veta mer om MOOC:s (Massive Open Online Courses).

Roskilde. I nästa vecka åker Per, Eva och Susanne till Danmark för ett besök på Roskilde universitet.  Detta är ett svarsbesök på Roskildes besök i Lund tidigare i år. Fortsatt diskussion om utvidgat samarbete kommer att föras.  

Besök från Sydkorea. Nästa vecka kommer en delegation från Ewha Womans University från Sydkorea hit för ett besök med rektor Kim Sin-uk i spetsen och både Per och Eva är med och träffar dem.

Max IV. Per har varit på rektorsmöte på Utbildningsdepartementet för att diskutera fortsatt internationalisering och samspel mellan lärosätena i användningen av MAX IV.

Bokmässan. Förra årets bokmässa innebar en stor succé för LU när vi var med för första gången. Även i år är vi på plats. Bokmässan 2013 äger rum 26/9–29/9 på Svenska mässan i Göteborg. I årets upplaga får nästan 30 olika forskare och även en och annan hedersdoktor presentera sin forskning och senaste bok. De intervjuas på scenen i montern och får sedan tillfälle att tala om sin forskning inför mässpubliken. Forskartorget, med bl.a. VINNOVA, Riksbankens Jubileumsfond och Kungl. Vitterhetsakademien bakom sig, har även i år intresserat sig för ett stort antal av våra forskare som kommer att framträda också här.

En arbetsgrupp med en projektledare/konferencier samt representanter från HT och S driver också i år evenemanget för LU:s räkning. LU:s monter fungerar dessutom som en samlingspunkt för alla som kommer till mässan så kom gärna till monter B06:62. Här kan man lyssna till forskare som pratar om allt från mat, mode, sopor, barns lärande och historiska föremål till Hultsfred, sexualupplysning, Karen Blixen och drottning Victoria. Hela programmet presenteras på LU:s Facebooksida och finns även i mässprogrammet.

Läs mer om Bokmässan

Se programmet på LU:s Facebooksida

Bisysslor. I högskolelagen finns en särskild regel som ger lärare vid universitet och högskolor möjlighet att i ökad utsträckning utöva bisysslor inom forskning och utveckling inom sin ämnesspecifika kompetens. Detta ligger i linje med lärarens uppgift att samverka med det omgivande samhället och informera om sin verksamhet. Med den utökade rättigheten att ha bisysslor följer även en utökad skyldighet att rapportera bisysslor till arbetsgivaren. Arbetsgivaren är i sin tur skyldig att dokumentera informationen. Lunds universitet har nu infört en rapporteringsfunktion för bisyssla i Primula. Det innebär att alla lärare oavsett om man har bisyssla eller ej gör sin anmälan i Primula webb. Bisysslan är därefter dokumenterad och ingen ny anmälan krävs så länge lämnade uppgifter fortfarande är aktuella.

Mer information om bisysslor

Högtidlig diplomutdelning med efterföljande middag hölls för våra enastående studentledare inom AF, nationerna och kårer. De betyder mycket för Lunds universitets attraktionskraft och för studenternas personliga utveckling och för hela upplevelsen av Lunds universitet, ”The Lund Experience” som vårt Advisory board så tydligt framhåller.

NORDTEK, en sammanslutning av de nordiska tekniska högskolorna, höll möte i Lund 15 juni med LTH som värd och diskuterade betydelsen av forskningsinfrastruktur med MAX IV och ESS.

Vi vill nu önska er alla en riktigt skön sommar och nu först glad midsommar!
Per Eriksson och Eva Wiberg

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.