Han är även den forskare som står bakom den sydsvenska forskningssatsningen SCAN-B, där tumörvävnad från flera tusen bröstcancerpatienter analyserats.
SCAN-B, som startade 2010, står för Sweden Cancerome Analysis Network Breast och är ett kliniknära forskningssamarbete mellan Lunds universitet och sjukvården. Framförallt i södra Sverige men även i andra landsdelar.
Tanken med SCAN-B är att bli bättre på att kunna bedöma brösttumörernas aggressivitet och känslighet för behandling, och på sikt bidra till en mer individualiserad behandling för patienter med bröstcancer.
– I brist på säkra markörer får vissa patienter cytostatika i onödan, med allt vad det innebär av biverkningar och en försenad återgång till yrkeslivet, medan andra patienter kan behöva mer eller annan typ av behandling. Här hoppas vi på ett konkret sätt kunna bidra till förbättringar. Det är dessa förhoppningar som gör att arbetet känns så meningsfullt, sa Åke Borg nyligen i samband med att han tillsammans med kollegan Mårten Fernö mottog Sveriges kanske tyngsta pris inom bröstcancerforskningen, ”Bröstcancerförbundets Utmärkelse”.
Sju viktiga framsteg inom cancerforskningen sedan millenniumskiftet
Med sina över fyra decennier inom cancerforskningen har Åke Borg varit med om en utveckling som ständigt går framåt och gör att fler överlever sin cancersjukdom. Här listar och berättar han om sju viktiga framsteg som tagits de senaste 20 åren, delvis med koppling till den egna forskningen.
Sju viktiga framsteg inom cancerforskningen sedan millenniumskiftet
Världscancerdagen den 4 februari 2020
Allt fler överlever cancer och många blir helt friska. Men utmaningarna tar inte slut.
I samband med Världscancerdagen den 4 februari 2020 berättar vi om några avde många forskningsframsteg som görs. Läs mer.