Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Se upp för rovdjuren!

En lömsk varg gömmer sig under en tidning med ett fromt lamm på. Teckning.
Många oseriösa aktörer har tagit sig in på den l­ukrativa open access-marknaden. Illustration: David Parkins

Att publicera forskningsresultat i öppet tillgängliga tidskrifter på webben – open access – är på många sätt en tillgång i forskningsvärlden. Men tyvärr har många oseriösa aktörer dykt upp, som bara vill lura forskare på pengar. Olga (som vill vara anonym) hade publicerat sig över 25 gånger innan hon föll offer för en rovdjurstidskrift. Idag skäms hon för att hon lät sig luras. Men hon är långt ifrån ensam – det förekommer i hela spektret av forskare, från unga oerfarna doktorander till seniora professorer.

Under våren 2021 skickade Olga in sitt manuskript inom pediatrik till ett par olika tidskrifter för att få det publicerat. Efter flera månaders fördröjning i granskningsprocessen blev hon trött på att vänta och drog tillbaka sin artikel. Kort där­efter blev hon kontaktad av tidskriften Journal of Clinical and Medical Images. Olga ifrågasatte om hon verkligen kunde publicera sig i tidskriften då hon använt sig av djurmodeller och fick snabbt svar från redaktören att det inte skulle vara några problem. Tidskriften, som utgav sig för att vara en ny icke vinstdrivande tidskrift, fanns inte heller med på Beall’s lista på rovdjurstidskrifter (se faktaruta) som Olga kollade upp.

– Jag kände att det var okej för jag hade fått svar från redaktören och även undersökt de svarta listorna. Dessutom var jag lite otålig att publicera, vilket gjorde att jag inte var tillräckligt noggrann.

Blev misstänksam

Efter att ha rådfrågat medförfattarna till studien och sin handledare, skickade hon in manuskriptet till tidskriften. I början var submission-processen precis som vanligt, men tog överraskande snabbt slut, utan överenskommelse om copyright eller en slutgiltig kontrollinstans. Det gjorde Olga misstänksam och hon tog kontakt med bibliotekarien Aprile Clark på Medicinska fakulteten, som kontrollerade tidskriften och bekräftade att den inte var seriös. Den hade både vilse­ledande och falsk information om impaktfaktor och indexering på webbsidan.

– Direkt när jag fick veta detta kontaktade jag tidskriften för att dra tillbaka mitt manuskript. Men de svarade aldrig på mina mail, utan publicerade artikeln några dagar ­senare på Research Gate.

Upphovsrättsintrång

I och med att Olga inte hade skrivit över några rättigheter till tidskriften, gjorde de sig därmed skyldiga till upphovsrättsintrång. Dessutom skickade de en faktura för publiceringsavgift som hon aldrig betalade.

– Jag vet inte hur många mail jag har skrivit och det finns naturligtvis inget telefonnummer som fungerar.

Trots att tidskriften skickade ytterligare fakturor och hotade med att dra tillbaka manuset om hon inte betalade, ligger ­Olgas artikel fortfarande ute. Det innebär att hon kanske inte kan publicera den någon annanstans och att arbetet bakom går förlorat. Olga är kritisk mot sig själv och upprörd över att hon inte var mer noggrann när hon initialt kollade upp tidskriften.

Skäms inför kollegorna

– Det är klart att jag skäms och det känns som jag har svikit min handledare och medförfattarna. Jag borde ha insett att något var fel direkt när jag fick första mailet och erbjudandet om publicering – det har aldrig hänt att jag blivit kontaktad på det sättet tidigare.

Efter det som skett har Olga läst om många andra som blivit lurade av rovdjurstidskrifter och insett att oavsett hur mycket erfarenhet man har, kan man hamna i den här obehagliga situationen. Hon har kontaktat redaktörerna för alla svarta listor som hon kunnat hitta, för att de ska kunna uppdatera dessa med Journal of Clinical and Medical Images.

– Hur jobbigt det än är för mig personligen, vill jag berätta vad som hänt för att andra ska slippa gå i samma fälla. Det har varit en smärtsam erfarenhet, som förhoppningsvis har gjort mig lite klokare.

Läs mer om rovdjurstidskrifter i artikeln nedan.

Beall’s lista

Begreppet rovdjurstidskrift, predatory journal, myntades 2010 av ­Jeffrey ­Beall, bibliotekarie vid University of Colorado i USA. Han publicerade en lista över open access-tidskrifter som han bedömde vara rovdjurstidskrifter. Listan uppdateras dock inte längre.

Om LUM

Lunds universitets magasin LUM utkom första gången 1968. Den tryckta tidningen utkommer idag med 6 nummer per år och når samtliga anställda. Jan Olsson är redaktör och Eva Johannesson är ansvarig utgivare. 

Kontakta LUM:s redaktion

LUM in English

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.