Samarbetet är en del av ett europeiskt konsortium med namnet TRISTAN (Translational Imaging in Drug Safety Assessment) som består av totalt 21 europeiska företag och lärosäten. Konsortiet erhöll nyligen i tuff konkurrens 24 miljoner euro från EU:s IMI-program (Innovative Medicines Initiative).
- Det är glädjande för både forskning och industri i Sydsverige att vi har ett starkt life science-kluster som står sig väl i den internationella konkurrensen och som gör det möjligt att ingå i stora internationella konsortier av detta slag, säger Gunilla Westergren-Thorsson, professor och dekanus för Medicinska fakulteten vid Lunds universitet.
Vill ha lösning på marknaden inom fem år
Målet är att främja framställning av säkra läkemedel med hjälp av biomarkörer som bygger på den senaste medicinska bildtekniken. Området är på frammarsch och användningspotentialen är stor. I dag finns inte tillräckligt bra verktyg för att upptäcka biverkningar i tidigt stadium.
- Allvarliga biverkningar upptäcks ofta sent i läkemedelsutvecklingen, och därför går mycket tid och pengar till spillo. Det vill vi ändra på, och vi siktar på att ha en eller flera produkter som underlättar läkemedelsutveckling på marknaden inom fem år, berättar Lars E. Olsson, professor, och Irma Mahmutovic Persson, forskare, vid Lunds universitet.
I samarbetet ingår:
- Forskare vid institutionen för translationell medicin, Lunds universitet, Malmö
- Lund University Bioimaging Center (LBIC), Lund universitet, Lund
- Life science-företaget Truly Labs AB som utför kontraktsforskning vid Medicon Village i Lund
Biomarkörerna ska användas för att avläsa negativ påverkan på lungorna vid läkemedelsutveckling. Fokus är på s.k. interstitiell lungsjukdom (ILS), som är ett av flera problem som läkemedelsföretagen brottas med. ILS uppkommer från flera läkemedel mot bland annat cancer, reumatoid artrit och arytmi, vilket innebär att mycket stora patientgrupper berörs.
MR-bild: Exempel på en bildbaserad biomarkör som används för att mäta mängden inflammation i lungorna på råttor. I den vänstra genomskärningsbilden syns de friska lungorna som två mörka halvor omgivna av ljusare partier. Bilden till höger visar inflammerade lungor där inflammationen syns som en mängd ljusa fläckar i lungorna (pilen pekar på ett exempel av dessa). Bilderna är tagna med magnetkamera (MR).
Brittiska kolleger genomför patientstudier
Studierna utförs vid Lunds universitet där Lund University Bioimaging Center har en viktig roll genom att tillhandahålla avancerad utrustning för medicinsk bildtagning. Flera olika tekniker används i forskningsprojektet: PET-kamera, MR (magnetkamera) eller CT (datorotomografi).
- TRISTAN är ett betydelsefullt projekt. Vi ser här att avancerad avbildning med nuklearmedicinsk teknik och magnetkamera är viktig för läkemedelsutveckling, säger Freddy Ståhlberg, chef för Lund University Bioimaging Center.
Forsknings- och utvecklingsarbetet i Malmö/Lund kommer därtill att innebära nära kontakter med konsortiedeltagare i bland annat Storbritannien: Glaxo Smith Kline för prekliniska studier samt Sheffield University och life science-företaget Bioxydyn som genomför patientstudier. Växelverkan mellan laboratorieforskning och kliniska patientmiljöer är en grundpelare för hela TRISTAN-konsortiet.
Lunds universitet och Truly Labs andel i konsortiet uppgår tillsammans till ca tio procent.
Björn Martinsson