Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Stor ökning av antalet sökande till Lunds universitet

bild på universitetshuset

Det är många som vill studera vid Lunds universitet i höst. Totalt är det 70 117 personer som har sökt till program och kurser vid Lunds universitet. Det är en ökning med 17 procent jämfört med förra hösten. Inte sedan höstterminen 2015 har så många sökt till Lunds universitet.

Även nationellt har ansökningarna till universitet och högskolor ökat med 13 procent, enligt Universitets- och högskolerådet.

 – Det är glädjande att så många söker sig till Lunds universitet, men vi får inte glömma att vi befinner oss i en mycket speciell situation, säger prorektor Sylvia Schwaag Serger.

Det är också fler som valt Lunds universitet som sitt förstahandsval. Inför hösten 2020 är det 32 553 personer som har valt kurser och program vid Lunds universitet som sitt förstahandsalternativ. Det är den högsta siffran som uppmätts sedan antagningen gjort via gemensamt nationell antagning, 2008 och en ökning med 15 procent sedan hösten 2019.

– Att så många fler har valt Lunds universitet som ett förstahandsalternativ ser vi som ett kvitto på att vi erbjuder högkvalitativa och eftertraktade utbildningar, säger Sylvia Schwaag Serger

Även i år är det Juristprogrammet som är det mest söka programmet på Lunds universitet. På andra plats kommer Läkarprogrammet följt av Kandidatprogrammet i kriminologi.

De tio mest populära programmen:

 1. Juristprogrammet
 2. Läkarprogrammet
 3. Kandidatprogrammet i kriminologi
 4. Ekonomie kandidatprogram
 5. Psykologprogrammet
 6. Socionomprogrammet
 7. Sjuksköterskeprogrammet
 8. Arkitektutbildning
 9. Civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi
 10. Kandidatprogram i International Business

De tio mest populära kurserna (ej inom program):

 1. Juridik: Nätburen kurs i arbetsrätt
 2. Utvidgad juridisk introduktionskurs
 3. Rättssociologi: Grundkurs. Distanskurs
 4. Psykologi: Översiktskurs
 5. Internetbaserad juridisk introduktionskurs
 6. Juridik: Förvaltningsrätt med offentlighet och sekretess
 7. Företagsekonomi: Grundkurs i företagsekonomi
 8. Underrättelseanalys: Grundkurs
 9. Digitalisering och AI ur ett organisations- och samhällsperspektiv
 10. Psykologi: Socialpsykologi

 

Läs mer och hitta mer statistik på UHR:s sida

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.