Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tretton lundaprojekt på prestigefylld topplista

Universitetshuset med magnolior. Foto.
Foto: Kennet Ruona

Varje år sedan 2019 ställer Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, samman en lista över aktuella forskningsprojekt som har potential att skapa nytta, 100-listan. I år kom hela 13 forskningsprojekt från Lunds universitet med på listan. Lund bidrar därmed med flest projekt av alla universitet.

– Tre av Lunds universitets ledord är innovativt, digitalt och hållbart, och vi har många vassa forskare som svarar upp mot detta. En stor eloge till alla utvalda projekt och alla som hjälpt till under vägen framåt, säger Kristina Eneroth, vicerektor för samverkan och internationella frågor vid Lunds universitet.

Årets 100-lista består av totalt 79 utvalda forskningsprojekt som bedöms ha stor potential att komma till nytta genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Listan samlar forskningsprojekt som adresserar teknik i mänsklighetens tjänst inom klimatomställning, energiförsörjning, välfärdsteknologi, cybersäkerhet och krisberedskap.

– Det handlar om att uppmärksamma forskning som går att nyttiggöra, säger Niclas Nilsson, avdelningschef för LU Innovation. Vi är stolta över att Lund har så stor forskningskapacitet och möjlighet att omsätta den till samhällsnytta och kommersialisering.

Fem av projekten är finansierade av Lunds universitets finansieringsbolag, LU Holding. Det är CanaryBit, Quritis, Mantis Photonics (fjärde projektet på listan nedan), Cyclicor (projekt 10) och Inceptron (projekt 12).

– Vi ser en stor potential i dessa portföljbolag och är väldigt glada över att de har fått den prestigefyllda utnämningen och kommit med på listan. Vi hoppas att detta kommer att leda till ytterligare uppmärksamhet för dessa bolag och fler kontakter, inte minst med näringslivet, säger Christine Widstrand, vd LU Holding.

Mer om de olika projekten på IVA:s sida

 

Lundaprojekten som är med på IVA:s 100-lista

 • CanaryBit
 • Data-Driven Microscopy
 • Klimateffektiva förpackningslösningar - Webbaserat system med AI
 • Hyper retina
 • Förutsättningar för ett modernt civilt försvar
 • 23°N - The Tropic of Cancer
 • Quritis - säkra mikrotjänster för alla
 • Artificial intelligence for the diagnosis of myocardial ischemia and prediction of the degree of coronary artery stenosis using nuclear cardiology imaging
 • Image-analysis toolbox for high-sensitivity biomarker detection
 • Green and recyclable polyurethanes without isocyanate
 • Billiga solceller och bränsle med lysande järnmolekyl
 • Inceptron
 • Mikrobiella cellfabriker för produktion av nylon från lignin

Om 100-listan 

100-listan tas fram av IVA-projektet Research2Business, R2B, som verkar för att Sverige ska vara ledande på att omvandla akademisk forskning, inom tekniska och ekonomiska vetenskaper, till innovation och konkurrenskraft i näringslivet. IVA:s 100-lista lanserades i samband med IVA:s 100-årsjubileum 2019, därav namnet. Urvalskommittén består av drygt 40 kvalificerade personer ur IVA:s breda nätverk av representanter från akademi, näringsliv och offentlig verksamhet. Projektet drivs i samarbete med Vinnova, PRV, Teknikföretagen, Svenskt Näringsliv, KK-stiftelsen, Almi och Sveriges högskolor och universitet.
 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.