Aerosollabbet och klimatlabbet vid LTH slås samman till ett laboratorium, och samtidigt förnyas infrastrukturen med två forskningskammare – en för värme och en för kyla. Kamrarna möjliggör kombinerade partikel- och klimatstudier, något som tidigare endast varit möjligt var för sig.
– Vi känner inte till någon annan anläggning som kombinerar aerosoler och avancerad klimat- och mätteknik på samma sätt som i vårt labb. De nya kamrarna ger oss unika verktyg för framtida forskning om klimatet, atmosfären, luftföroreningar, produkttester och mycket mer, säger Jakob Löndahl.
Han är docent i aerosolteknologi och föreståndare för labbet. Han har följt kamrarnas framväxt varje dag under en månad och ser fram emot att fler forskningsfrågor snart ska få svar – frågor som inte hade kunnat besvaras utan de nya exponeringskamrarna.
Och frågorna börjar bli många. Hur påverkas människan i olika typer av klimat? Hur sprids virussmitta via luft i olika temperaturer och luftfuktighet? Hur reagerar kroppen på luftföroreningar när klimatet förändras?
Jakob Löndahl spår att de nya labbkamrarna kommer ha stor betydelse för universitetets egen forskning, men också för externa samarbetspartners som har behov av att testa sina idéer och produkter.
– Våra tidigare aerosol- och klimatkammare har skapat mängder av forskningsmöjligheter. I det nya labbet kan nivån på forskningen höjas ytterligare, säger han.