Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Universitet möter näringsliv när ekonomerna flyttar in på Ideon

Många studenter arbetar ihop med datorer vid bord
LUSEM Learning Hub öppnade för studenter vid Ekonomihögskolan i våras och studenterna hittade genast dit. Foto: Johan Bävman

Med nya LUSEM Learning Hub har Ekonomihögskolan löst den efterfrågan på studieplatser som funnits under flera år. Nu hyr fakulteten 2 000 kvadratmeter modern studie­yta i närbelägna huset Alfa 5 på forskningsparken Ideon.

Ekonomihögskolans intendent Jörgen Norén ringer och säger att han kommer snart, han ska ”bara fixa en grej”. Det visar sig att det står en rysk lastbilschaufför ute på parkeringen med en last bokhyllor som han vill lämna i Ekonomihögskolans nya bibliotekslokaler. Det är bara det att han är två dagar för tidig.

– Det är sånt som händer. Det är en del av jobbet, säger Jörgen Norén.

Han avstyr leveransen, ­chauffören åker igen och vi kan prata om nya ­LUSEM Learning Hub.

– Nu håller vi på med finliret, säger ­Jörgen Norén och visar runt i de ljusa lokalerna i Alfa 5 på Ideon. Han pekar ut en strömkabel med snubbelrisk där den dragits mellan en dator och ett uttag på andra sidan gången.

– Det fanns många uttag redan från början, men nu lägger vi till ännu fler, från taket. Det här är studieplatser där de sitter hela dagen, studenterna behöver kunna ladda sina laptops.

Nytt bibliotek

Jörgen Norén är den som har dragit i många av trådarna när det gäller LUSEM Learning Hub. I Ikano Banks gamla lokaler ryms sedan i våras några hundra studieplatser till Ekonomihögskolans studenter. Till ­våren 2020 öppnar biblioteket på våning två. På våning tre blir det kontor för biblioteks­personalen och vissa andra av Ekonomihögskolans anställda. Kåren Lunda­ekonomerna kommer också att få en lokal där.

– Det ska bli spännande att se vad som händer när fler flyttar in. Kommer vi att få se nya samarbeten? Det händer någonting när man, både som student och anställd, tar promenaden hit från Ekonomicentrum. Man möter nya människor och sammanhang, säger Jörgen Norén.

två kvinnor och en man vid ett bord
Studievägledarna Josefina Backman och Sofia Rosendahl i samtal med intendenten Jörgen ­Norén. Sedan i höstas turas studievägledarna på institutionerna om att vägleda per drop-in på plats i LUSEM Learning Hub. Foto: Louise Larsson

Han har sett hur studenterna under året har tagit lokalerna i besittning och gjort dem till sina. De fyller de vita tavlorna på väggarna med text från golv till tak och de första studenterna är på plats redan vid sex-tiden på morgonen. Den ljudergonomiska miljön med mycket textilier hjälper en lugn pluggstämning på traven.

– Vi ser väldigt positivt på dessa studieplatser. De är trygga och tillgängliga i en kreativ miljö där närheten till företag bygger broar mellan studenter och näringslivet. Det behövs ännu fler studieplatser, men detta är en positiv utveckling, säger Matilda Eklund, kårordförande för Lundaekonomerna.

Öppet dygnet runt

Studieplatserna är tillgängliga dygnet runt, men bara för ekonomihögskolestudenter.

– Kanske kan det ändras i framtiden. Jag tillhör dem som tycker att det hade varit intressant om det fanns studiezoner på universitetet som var öppna för alla studenter, hela dygnet. Med sin närvaro ökar de säkerheten för oss alla, säger Jörgen Norén.

Under senhösten har studenterna fått sällskap av Ekonomihögskolans studievägledare som har börjat med drop-in några dagar i veckan. Under nästa år flyttar biblioteket in och fyller våning två med bokhyllor och studieplatser, men också utrymmen för handledning, likväl som mer publika utrymmen, som en typ av ”speakers corner”. Biblioteket har sedan länge vuxit ur kostymen på Holger Crafoords Ekonomicentrum, eftersom det blivit allt fler studenter och anställda med åren.

– Våra befintliga lokaler har gjorts om efter­hand och skapat fler studieplatser, men arbetsmiljön har blivit därefter, säger Hanna Wilhelmsson, bibliotekschef på Ekonomi­högskolan.

Två kvinnor i helfigur i ett tomt rum
Fakultetsbibliotekarien Hanna Wilhelmsson och bibliotekarien Katrin Nylén ser fram emot bättre studie- och arbetsplatser när Ekonomihögskolans bibliotek flyttar in i LUSEM Learning Hub nästa år. Foto: Louise Larsson

Bibliotekspersonalen har länge skissat på planer för att uppdatera lärmiljön.

– Vi hade en ganska lång lista utifrån observationer, enkäter och studiebesök vi gjort. Det gjorde att vi redan funderat på en vision om hur vi ville ha det och den förverkligar vi här, säger bibliotekarien Katrin Nylén.

Lastbilschauffören kommer tillbaka två dagar senare. Hyllorna bärs in i det som ska bli bibliotek och staplas längs med väggarna. Hanna Wilhelmsson och Katrin Nylén visar ritningar över hur det ska bli.

– Det har varit en rolig process att jobba med inredningen. Det ser vi fram emot, att se hur det blir i verkligheten, säger Hanna Wilhelmsson.