Can Neuroscience Explain the Human Mind?

debatt i lund jubileumsspecial 5 september 2017

illustration människa och hjärna

De senaste årtiondena har hjärnforskningen gjort enorma framsteg. Med ny teknik kan man studera den hjärnaktivitet som ligger bakom vårt medvetande, våra känslor och vårt beslutsfattande: vi kan nästan läsa människors tankar!

Vad betyder den här kunskapen för bilden av oss själva som moraliska och reflekterande varelser? Vad innebär det för den fria viljan när forskningen visar att många av våra beslut fattas omedvetet?

En del forskare hoppas att de vetenskapliga framstegen inte bara ska ge en fullständig beskrivning av människans beteende, utan även leda till robotar som är smartare än oss och som till och med gör moraliska överväganden.

Andra hävdar att det mänskliga medvetandet inte kan förklaras bara genom att man förstår hur hjärnan fungerar. De oroar sig för de psykologiska och sociala konsekvenserna av en mekanistisk syn på människan.

Är de båda synsätten förenliga? Och kan verkligen hjärnforskningen ge svar på filosofiska frågor om det mänskliga medvetandet?

I PANELEN

• Robert T Knight, professor i psykologi och neurovetenskap, Berkeley, USA
  • Annika Wallin, docent i kognitionsvetenskap, Lunds universitet
  • Germund Hesslow, professor i associativ inlärning, Lunds universitet

MODERATOR

• Colin Blakemore, professor i neurovetenskap och filosofi, University of London och professor emeritus i neurovetenskap vid University of Oxford.

TID & PLATS

KL 20.00 i Café Athen, AF-borgen, Sandgatan 2 i Lund

Dörrarna öppnar 19:30.

Debatten hålls på engelska och direktsänds på sydsvenskan.se

Gå till direktsändningen på sydsvenskan.se

Redaktionskommittén för Debatt i Lund består av Ann Katrin Bäcklund,
Britta Collberg, Anna-Maria Erling,
Anna Meeuwisse, Ulrika Oredsson, Mikael Sundström och Lisa Thelin från Lunds universitet samt Andreas Ekström från Sydsvenskan.

Har du ett bra debattämne?
Tipsa oss gärna!

Ulrika Oredsson
Forskningskommunikatör
ulrika [dot] oredsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se