mar
Videokonsert: Nyskrivet för orgel | Lund Contemporary 2021
För tredje Lund Contemporary i rad komponerar tonsättarstudenter från Musikhögskolan i Malmö orgelmusik att framföras i Lunds Domkyrka. Domkyrkoorganist Robert Bennesh kommer denna gång att uruppföra inte mindre än fem rykande färska kompositioner.
Se konserten på Odeums Youtube-kanal. Filmen släpps 6 mars kl. 10.00!
Videokonserten ingår i Odeums festival Lund Contemporary, Domkyrkans lördagskonsertserie och Kungl. Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum Musikens År 2021.
Program
Julia Ekström: ”Rakt ner”
Elias von Proschek: ”Malström”
Eli Tausen á Lava: ”Reyði Tráðurin”
Hanna Blomberg: ”Ett liv”
Solveig Lindberg: ”Solen”
ROBERT BENNESH är sedan 2016 domkyrkoorganist i Lunds Domkyrka. Dessförinnan har han tjänstgjort i Skanör-Falsterbo församling och i S:t Andreas kyrka i Malmö. Robert har solistdiplom i orgel från Yale University i USA där han studerade för professor Thomas Murray. Sedan tidigare har han examina från Musikhögskolan i Malmö och Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Robert är en flitigt anlitad solist, ackompanjatör och orkestermusiker och har blivit tilldelad flertalet stipendier, priser och utmärkelser för sitt musicerande.
JULIA EKSTRÖM är 24 år gammal och kommer från Småland. Hon har skrivit musik sedan hon lärde sig spela piano som barn och hittade på egna små alster istället för att öva på pianoläxan. Innan hon började på Musikhögskolan studerade hon komposition på bl.a. Lilla Akademien, St. Sigfrids folkhögskola och Gotlands Tonsättarskola. Hennes intresse är särskilt stort för konstmusik och opera, men hon lyssnar på och inspireras av nästan alla musikgenrer.
”Rakt ner” skrevs under årets mörkaste veckor. Präglad av pandemins isolerande ensamhet är verket ett försök till att avspegla den tunga känslan av att gå rakt ner i en djup avgrund och inte veta när ljuset återvänder.
ELIAS VON PROSCHEK studerar första året på kandidatprogrammet i komposition på Musikhögskolan. Han är valthornist i grunden och frilansar som orkestermusiker i och omkring Malmö.
”Malström” bygger på en växelverkan mellan två karaktärer: den ena långsam och linjär, den andra stressad och kantig. Det rör sig inte om en diskursiv relation som mynnar ut i en syntes, utan snarare om en maktkamp: de avbryter varandra konstant och försöker att till varje pris etablera sig som segrare. Stycket får sitt namn med hänvisning till att dessa tematiska episoder gradvis blir kortare och kortare, tills de efter en spiralliknande acceleration når en höjdpunkt ur vilken det långsamma temat slutligen reser sig triumfatoriskt."
ELI TAUSEN Á LAVA: Sedan debuten 2015 i det klassiska musiklandskapet har den produktive tonsättaren Eli Tausen á Lava (f. 1997) snabbt utvecklat en personlig och konstnärlig rost. Han har skrivit solo-, kammar- och körmusik och elektroakustisk musik och han har samarbetat med flera musiker och ensembler både i hemlandet Färöarna och internationellt. Eli blev vald som ‘Best New Artist’ i Färöarnas ärliga musikprisutdelning Faroese Music Awards 2019 och har sedan dess blivit beskriven som “Färöarnas nye minimalist” (Jens Cornelius).
Om ”Reyði Tráðurin”:
Tanken om “den röda tråden” som går genom en rad olika företeelser och binder ihop dem med ett gemensamt tema, är ett idiom som används mycket i de nordiska länderna. I ”Reyði Tráðurin” (”Den röda tråden” på̊ färöiska) finns på̊ samma sätt ett huvudtema som förenar och går genom styckets fem delar – det visar sig i olika skepnader men förblir alltid i grunden detsamma.
HANNA BLOMBERG är violinist och tonsättare från Västerås. Under sina år på Bollnäs Folkhögskola och på Musikkonservatoriet i Falun förkovrade hon sig i folkmusikens värld, vilket är något som starkt influerar hennes kompositioner. Därefter studerade hon klassisk violin i tre år på Musikhögskolan i Malmö. Efter att ha arbetat som frilansviolinist i två år bestämde hon sig för att fördjupa sig i komposition, och går för närvarande andra året på kompositionsprogrammet. Hanna är aktiv i musiklivet i Skåne och spelar bland annat i ensemblerna Trio Wolski och Kvinnoorkestern.
”Ett liv” skrev Hanna under årets mörkare månader då andra vågen av coronaviruset bröt ut. Flera av hennes kommande spelningar ställdes in och allt kändes mörkare. Av dessa tillfällen i livet tvingas vi till att reflektera, fundera och ifrågasätta. Vad är viktigt i livet? Hur hanterar vi situationer vi inte kan kontrollera? Med dessa tankar i huvudet skrev Hanna orgelsolot ”Ett liv”.
SOLVEIG LINDBERG är född och uppvuxen i Växjö. Hon började sin relation till musik vid fem års ålder, då hon såg mammas fiol på väggen och ville kunna spela den. Hon insåg tidigt att hon hade musik inom sig som hon ville uttrycka, men det dröjde till sista året på gymnasiet innan hon fann redskap att göra det. Solveigs relation till musikkonsten i allmänhet blomstrade fram när hon var tolv år och under puberteten fann hon en smak för en mängd musikstilar, allt från powermetal till koralsång. Solveig är extropiansk transhumanist, en filosofi med sina rötter i klassisk liberal humanism. Filosofin informerar många av hennes verk. Hon studerar för närvarande vid Musikhögskolan i Malmö.
Solveig Lindberg om ”Solen”:
”Solen” är en skildring av en mytologiserad bild av människans och naturens relation, hur den är, var, och kan komma att förändras genom mänsklighetens brokiga historia. Jag
vill låta resten av verket att tala för sig självt.
LUND CONTEMPORARY är en festival för samtida konstmusik som arrangeras av Lunds universitets musikcentrum Odeum i samarbete med en rad lokala och regionala aktörer. I ett varierat program blandas nyskriven musik med paneldiskussioner och experimentella upplevelser med interaktiva element. Festivalen har tidigare gått av stapeln 2017 och 2019. På grund av Covid-19-pandemin är 2021 års upplaga uppdelad i två delar – en digital och en publik. Den digitala delen består av ett antal videor som publiceras i februari och mars 2021 och den publika delen äger rum på försommaren.
LÄS MER OM LUND CONTEMPORARY HÄR!
Om händelsen
6 mars 2021 10:00
Plats:
Online/digitalt (se länk i texten)
Kontakt:
david [dot] riebe [at] odeum [dot] lu [dot] se