Asteroider – jordens byggstenar

Asteroider
Föreläsning
Asteroider är unika och viktiga tidskapslar som kan berätta om de allra tidigaste processerna som ägde rum då jorden och vårt solsystem bildades för 4.56 miljarder år sedan. Vi kan studera asteroider med hjälp av rymdsonder eller genom att analysera fragment av dem som fallit till jorden i form av meteoriter.

Vissa asteroider innehåller dessutom kolbärande molekyler och spår av vatten som kan ha varit avgörande för livets ursprung. Men vi ska inte heller glömma att de också kan vara farliga för livet då de kan kollidera med jorden och orsaka massutdöende.

Välkomna till en föreläsning med forskaren Paula Lindgren, verksam vid geologiska institutionen, naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet.

Föreläsningen inleds med en presentation av Crafoordska stiftelsen, och avslutas med en kort frågestund där allmänheten ges möjlighet att ställa frågor.

Crafoords vetenskapsluncher är gratis och öppna för allmänheten. Det är en serie föreläsningar som lyfter fram forskning som har fått anslag från Crafoordska stiftelsen, och är ett samarbete mellan Lunds universitet, Crafoordska stiftelsen och Lunds stadsbibliotek.

Läs mer om Crafoords vetenskapsluncher.

Tid:
2019-02-20 12:00 till 12:45