Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Auktion av unika jubileumsmagnolior från Lundagård

magnoliaauktion

Övrigt, 350-årsjubileum

Är du trädgårdsintresserad i allmänhet, magnolianörd i synnerhet eller älskar du bara Lunds universitet och dess magnolior för allt vad de symboliserar en vårdag i maj?

Nu har du chansen att ropa in en unik magnolia, sprungen ur praktmagnoliorna på universitetsplatsen. Detta är en magnolia att stoltsera med hemma i trädgården och att varsamt vårda - en symbol för kunskap, vår, glädje och sång!

Magnoliorna på universitetsplatsen är praktmagnolior, Magnolia x soulangeana av en äldre sort, okänd vilken. Dom är kända inte bara för Lundabor utan också för alla i Sverige som någon gång har hört Studentsångarna sjunga in våren på universitetstrappan, på plats eller via TV-sändningar. Nu auktioneras ”barn” till dessa kända magnolior ut. Plantorna är förökade genom s.k. "chip-budding" (ved-okulering). Det är en form av ympning där man tar en vilande knopp (ett "öga") och okulerar in det på en grundstam. På så sätt får man exakt samma sorts magnolia som de okulationsriset är samlat på - samma växtsätt och blomning.

I augusti 2014 och 2015 okulerades dessa plantor av trädgårdsingenjör Peter Linder och Erland Ejder, docent vid Lunds universitet och verksam i Magnoliagruppen på SLU Alnarp, med okulationsris från den kända magnoliagruppen framför Universitetshuset i Lundagård. Plantorna är nu mellan 20 och 80 cm höga och behöver ytterligare något år innan blomning, men är redo för plantering i trädgårdar – inte bara i Lund – utan varhelst denna symbol för kunskapens ljus har sin plats. Vi välkomnar särskilt budgivare från Uppsala.

Intäkterna från magnoliaauktionen kommer att gå till Biologiska institutionen och utvecklingen av Biologishowen, som varje år fascinerar och inspirerar barn och vuxna under Biologins dag. Biologishowen kommer också att kunna beskådas under dagen inom ramen för Barnens upptäckardag som du kan läsa mer om här.

Auktionen, som är en del av Lunds universitets 350-årsjubileum, kommer att pågå under hela Barnens upptäckardag mellan kl. 12-16 lördagen den 13 maj. Platsen är Krafts torg bakom Domkyrkan och där kommer även plantorna att kunna beskådas.

Auktionsregler:

Auktionen bedrivs som en tyst auktion där varje planta är numrerad och kan ses under hela auktionen. Bud avges skriftligen i ett öppet förfarande för varje planta genom att ange budsumma, namn och telefonnummer.

Budgivning kan ske fram till kl. 15:30, därefter kontaktas budvinnare per telefon för utlämning av auktionsvinst. Betalning sker på plats med Visa eller Mastercard, alternativt SWISH. Vänligen observera att vi inte har möjlighet att ta emot kontant betalning.

19 st. magnolior kommer att auktioneras ut och till varje planta kommer ett signerat äkthets- och ursprungsintyg.

Varmt välkomna!

 

Tid: 
2017-05-13 12:00 till 16:00
Plats: 
Kraftstorg, bakom Domkyrkan
Kontakt: 
daniel.parknas_ornfelt [at] fsi.lu.se

Om händelsen

Tid: 
2017-05-13 12:00 till 16:00
Plats: 
Kraftstorg, bakom Domkyrkan
Kontakt: 
daniel.parknas_ornfelt [at] fsi.lu.se

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen