Barnens upptäckardag / Children's Exploration Day

Fotografi: Getty images
Låt barnen gå på upptäcktsfärd på Krafts torg i Lund!

Sommarlund må ha slutat och skolan börjat, men lördag den 1 september kommer du att hitta en massa roliga aktiviteter i upptäckandets namn för barn på Krafts torg, just bakom Domkyrkan i centrala Lund. Målgruppen är barn mellan 5-12 år men aktiviteterna kommer att tilltala alla med ett sinne för upptäckandet!

Allt på plats är gratis och det mesta är drop-in, så kom när du vill mellan kl 11-15. Upptäckardagen ordnas av Lunds universitet i nära samarbete med flera organisationer*, och alla vi inblandade tycker att upptäckandet är bland det bästa som finns, särskilt för barn.

Till exempel kommer du och ditt gosedjur kunna träffa läkarstudenter på Nallesjukhuset för att sen gå vidare till att skapa tokiga mönster med de stora rosa bitarna BLOOM. Har du förresten hört talas om mysteriet med det försvunna kronan? I Domkyrkan får du följa med och hjälpa till att lösa mysteriet.

Och vad gör egentligen en arkeolog? Kom och träna dig att tyda jorden i arkeologiska utgrävningslådor. Efter det kan du testa din färdighet att kasta en volleyboll genom en rullande rockring eller besöka Folkbiblioteken i Lunds lådcykel laddad med häftiga böcker och bluebots som är redo för dig att programmera mera.

Gå i Thomanders fotspår och upptäck varför han vid 14 års ålder tyckte Lund var helt förfärligt för att senare återvända och stormtrivas. Måla sen med fjäderpenna och slå dig ner vid Thomanders hjulcafé en stund.

Prova ditt doft- och smaksinne med Botaniska trädgården. Rädda Barnen är på plats med tipsrunda, likaså Child Rights Institute - båda som tycker att barns rättigheter är bra och att barn har rätt till en hållbar planet.

På tal om barnens rätt - på Upptäckardagen har alla barn och deras vuxna rätt att uppleva och beundra vetenskap när den är som bäst när både Vattenhallen och Upptäckarklubben har liveföreställningar** på en uppbyggd scen på Krafts torg. Upplev torget för 350 år sedan med 3D-spelet Winstrups vinspel, och lära mer om vad smarta textiler är för någonting.

Lördagen den 1 september kommer det att finnas flera spännande aktiviteter och experiment tillägnade barn mellan ca 5-12 år samt deras familjer.

*Partners

Lunds universitet bjuder in till denna spännande upptäckardag tillsammans med samarbetspartners Lunds domkyrkan, Stenkrossen, Folkbiblioteken i Lund, Thomandersällskapet, Handelsföreningen, Lunds volleybollklubb, Rädda barnen, Lunds kommun samt universitetets egna verksamheter Historiska museet, Botaniska trädgården, Vattenhallen Science Center, Medicinska fakulteten via Studentföreningen IFMSA, Child Rights Institute och Fysik i Lund via Upptäckarklubben.

**Live Föreställningar

Vattenhallen Science Center och Upptäckarklubben bjuder på liveföreställningar på scenen:

11.00 Vattenhallen
11.45 Upptäckarklubben
12:30 Vattenhallen
13:15 Upptäckarklubben
14.00 Vattenhallen
14:45 Upptäckarklubben

###

In English:

Would you like to dig for buried treasures like an archaeologist? Or perhaps program your own bluebot? What happens when liquid nitrogen comes in contact with a balloon? On Saturday September 1st there will be several exciting activities and experiments for you to do yourself and shows for you to watch and enjoy. You can also bring your mom and dad on a quiz walk, take your teddy to the teddy hospital or try out your aim in throwing a ball exactly into a hula hoop. If you are lucky, you will perhaps meet Mrs Thomander and other characters from the past, or help in solving the mystery of the missing crown in Lund's cathedral.

Lund University, together with external partners*, invites you to the children’s own exploration day – a day with a variety of activities at Krafts torg, dedicated to our future explorers! The day requires no registration and admission is free.

Tid:
2018-09-01 11:00 till 15:00