Debatt i Lund: Nyspråk, hatspråk eller klarspråk?

Bla bla bla - munnar som pratar
Illustration: Catrin Jakobsson
Övrigt
Välkommen till Debatt i Lund om språket som tankepolis, uppviglare och befriare.

För sjuttio år sedan myntade författaren George Orwell begreppet nyspråk i sin framtidsdystopi 1984. Idag anklagar vi varandra för att använda nyspråk till både höger och vänster. Hur viktigt är det hur vi formulerar oss? I vilken mån påverkas den politiska utvecklingen av sättet vi säger saker och ting? Det offentliga samtalet har blivit råare menar många. Hur hänger språk och tanke ihop – historiskt och för framtiden?

I panelen sitter:
Charlotta Seiler Brylla, professor i tyska från Stockholms universitet som studerat totalitärt språk i Nazityskland och DDR samt även gröna partiers politiska kommunikation.
Magnus Linton, författare och journalist
Jesper Högström, författare och kulturjournalist
Anamaria Dutceac Segesten, statsvetare, lektor i Europastudier och expert bla i politisk kommunikation

Samtalsledare: Andreas Ekström, forfattare och kulturjournalist

Detta är DEBATT I LUND
* Arrangeras fyra gånger per år.
* En akademisk "talkshow", där forskare diskuterar aktuella samhällsfrågor med andra experter, opinionsbildare, studenter och engagerad allmänhet.
* Bland tidigare debattdeltagare finns Mona Sahlin, Per Brinkemo, Göran Greider, Lawrence Lessig, Per Bauhn, Martha Nussbaum, Carlota Perez, Nina Björk, Dilsa Demirbag-Sten, Roland Paulsen, Ann Heberlein, Jens Liljestrand, Liv Strömquist, Birger Schlaug, Bengt Westerberg, Alf Hornborg, Andreas Bergh, Agneta Stark, Olof Johansson, Marcin de Kaminski, Carl Bildt, Andreas Malm, Ozan Sunar, Suzanne Brøgger, Qaisar Mahmood, Bi Puranen  m.fl
* Debatt i Lund arrangeras i samarbete med Akademiska Föreningen, Lunds Universitets Studentkårer och Sydsvenskan.
* Debatterna direktsänds på Sydsvenskan.se och kan i efterhand för det mesta ses på Kunskapskanalen.
* Läs mer på debattilund.se & facebook.com/debattilund/

Tid: