Djuren! Våra moraliska och nationella gränser

bild på en häst. Fotografiet är taget rakt framifrån. Hästen är grå. Hästen står utomhus. I bakgrunden anas berg.
Föredrag
Hästen

Djuren kan vara vänner, fiender, arbetskamrater och föda. Vi kan vara beroende av dem för vårt uppehälle eller vår status. Vi kan berätta väldigt olika berättelser om dem, för att förklara varför vi förhåller oss till dem på olika sätt. I Sverige och Danmark finns både likheter och skillnader i hur vi beter oss gentemot olika djurarter och hur vi talar om dem. Djuren förändras över gränserna, men blir också gränsvarelser i sig, som både speglar oss och skiljer ut sig från oss.

För att undersöka några av dessa frågor bjuder Kulturen i Lund och Centrum för Öresundsstudier in till en föredragsserie fyra onsdagskvällar under hösten - Hästen, Fisken, Oxen och Grisen. Läs mer om var kväll på Centrum för Öresundsstudiers hemsida.

Alla föredrag är gratis och öppna för allmänheten. De hålls i Auditoriet på Kulturen i Lund, vilken är anpassad för rullstolsburna besökare och utrustad med hörslinga. Det är gratis entré från kl. 17.45. Välkomna!

Hästen

Petra Andersson
"Hästen som arbetskamrat"

Idag kan hästen vara en arbetskamrat i flera yrken. Till exempel kan ridskolehästen vara arbetskamrat till ridlärare och hästen i hästunderstödd terapi vara arbetskamrat till terapeuter. Petra Andersson pratar om relationen med hästen, och vad dessa specifika förutsättningar gör med den.

Petra Andersson har doktorerat i miljöetik och rört sig över områden både av miljöfilosofisk och av djuretisk art. Idag är Andersson forskare i praktisk filosofi och leder forskningsprojektet En mänsklig sida av hästvälfärden som undersöker hur stallägare ser på förutsättningarna att realisera en god hästvälfärd.

Kasper Steenfeldt Tipsmark
"Herremandens heste - Equin adelskultur i dagbøgerne efter rigsråd Eske Brock"

For alle samfundslag i det førmoderne og tidlige moderne samfund indtog hesten en fundamental rolle som dagligt redskab og transportmiddel, men for adelstanden var hesten særligt central og definerende. Med udgangspunkt i rigsråd Eske Brocks (1560-1625) dagbøger fra begyndelsen af 1600-tallet skal vi se nærmere på netop dette element af adelskulturen og i den sammenhæng lægge særlig vægt på hestens mangesidede rolle som praktisk redskab og standsmæssigt symbol i periodens adelige dagligdag.

Kasper Steenfeldt Tipsmark er ph.d.-studerende ved Afdeling for Historie og Klassiske Studier på Aarhus Universitet med et projekt om equin kultur og hestens rolle ved Christian 4.s hof. Derudover er han tilknyttet Dansk Center for Herregårdsforskning på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Föredraget ingår i en serie, missa inte Fisken, Oxen och Grisen!

Tid:
2019-09-18 18:00 till 19:30