Fanspikning

Nya nationsfanor genom 350-årsjubileet firas med föreläsningar och fanspikning

I och med Lunds universitets 350-årsjubileum fick alla nationer i Lund nya fanor av universitet genom Ebbe och Elsa Kocks fond. En fanspikning kommer ske den 20 april för att fira de nya fanorna, dessa ska enligt tradition spikas av respektive nations Landshövding, Inspector och Qurator. Därefter ska fanan överräckas av rektor till nationens fanbärare som högt och värdigt ska bära fanan ut i världen.

Att sätta en spik i fanan symboliserar att nationens medlemmar ska vara trogen sin nation till döden.

Fanspikningen arrangeras av Kuratorskollegiet. Alla är välkomna att delta av utställningen och föredragen!
Dagens klädkod är högtidsdräkt m.o. (vit väst och ej akademiska ordnar).
Då utrymmet är begränsat är det först till kvarn som gäller. För att delta registrerar du dig här: https://goo.gl/forms/skRyrzhecVz0OPpj2

Bekräftelsemejl vid plats skickas ut löpande.

15.00 Mingel - Pelarsalen, Universitetshuset
Bubbel och snittar med ljuvliga toner av live jazz.

15.30 Tal - Aulan, Universitetshuset
Kuratorskollegiets ordförande, rektor Torbjörn von Schantz, Lunds universitets studentkårers ordförande, och Skånes landshövding håller tal.

16:00 Akademiska Föreningens Arkiv och Studentmuseum talar - Aulan, Universitetshuset
Henrik Schyllert och Göran Larsson har ett kort föredrag om de gamla fanorna och historien om dess tillkomst samt hur de har bevarats och konserverats.

16.30 Heraldiker talar - Aulan, Universitetshuset
Claus K. Bernsten och Ronny Andersen har ett föredrag om de nya fanornas tillkomst och heraldik.

17:15 Fanspikning börjar - Pelarsalen, Universitetshuset
Den traditionella fanspikningen tar vid.

18:00 Fanspikningen slutar

Tid: