Framtidens kompetenser

skissernas museum
Seminarium
Under Framtidsveckan vid Lunds universitet arrangerar Campus Helsingborg ett seminarium om framtidens kompetenser.

Museernas nya hybridkompetenser

Museerna har fler besökare än någonsin. Nya digitala lösningar erbjuder både möjligheter och utmaningar för museer i publikkontakter och verksamhetsutveckling. Det kräver omställningar på flera sätt och nivåer för museer. Samtidigt kan man fråga i vilken mån högskolesektorn kan erbjuda relevanta utbildningar för arbete vid museer i en tid då kompetenskrav förändras.

Katja Lindqvist, docent vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap.

Öppen vetenskap – ett nytt landskap att navigera i

Vetenskapliga tidskrifter från välkända förlag har länge stått som garant för forskningsresultat av god kvalitet. Nackdelen är att det kostar allt mer att få tillgång till vetenskapliga resultat för att skapa värde och utveckling i samhället eller använda som bas för fortsatt forskning. En rörelse mot open access har pågått under ett antal år och det kommer fler och fler initiativ för att uppmuntra publicering och delning av forskningsresultat i fritt tillgängliga digitala tidskrifter, öppna arkiv och sociala medier.

Sara Rondahl, bibliotekarie vid Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek.

Ny teknik – arbete och omställning i ett historiskt perspektiv

Arbetslivet står mitt i en omställning till digital teknologi som upplevs som genomgripande och omvälvande. Kunskaper och färdigheter som varit högt värderade blir snabbt föråldrade och efterfrågas inte – samtidigt som kunskaper och färdigheter som ännu inte finns är starkt efterfrågade. Det är en god jordmån för såväl utopiska som dystopiska tankar om framtiden. För att få perspektiv på de processer som vi står mitt i kan det vara fruktbart att blicka bakåt i tiden.

Mikael Ottosson, universitetslektor vid Historiska institutionen.

Helsingborg Live är en del av universitetets Framtidsvecka, som pågår den 14–20 oktober.

Tid:
2019-10-16 15:00 till 16:30
Plats:
Mindpark, våning E7, Universitetsplatsen 2 i Helsingborg (ingång via Campus Helsingborgs huvudentré)
Kontakt:
eva.nelsson [at] ch.lu.se