Geologiprofessor föreläser om asteroidkollision

Konstnärlig illustration av en asteroidkollision.
Asteroidkollision. ILLUSTRATION: DON DAVIS
Föreläsning
I samband med Astronomiska Sällskapet Tycho Brahes sista månadsmöte den 5 december kommer Birger Schmitz, geologiprofessor vid Lunds universitet, att hålla en föreläsning om hur en asteroidkollision för 470 miljoner år sedan radikalt förändrade livet på jorden.

För 470 miljoner år sedan slogs en 150 kilometer stor kropp sönder i asteroidbältet. Solsystemet fylldes med fint damm och mindre ljus från solen nådde jorden. I en tidigare varm värld utan klimatzoner utvecklades plötsligt en istid som märkligt nog fick positiva effekter för livet på jorden. Den biologiska mångfalden ökade som en anpassning till uppkomsten av klimatzoner. Detta kommer Birger Schmitz att berätta mer om i sin föreläsning. Han kommer även att prata om arbetet vid det världsunika astrogeobiologiska laboratoriet i Lund där fem ton sedimentbergarter årligen löses upp i starka syror för att extrahera sällsynta kromitkorn från meteoriter som efter analys kan ge oss nycklar till händelser i jordens historia.

Läs mer om evenemanget här: https://astb.se/index.php/9-m-och-frag/aktuellt-m/474-5-dec-astrogeobi

Tid:
2019-12-05 19:00
Plats:
Lundmarksalen, Astronomihuset, Sölvegatan 27, Lund.
Kontakt:
birger.schmitz [at] nuclear.lu.se

Tid:
2019-12-05 19:00
Plats:
Lundmarksalen, Astronomihuset, Sölvegatan 27, Lund.
Kontakt:
birger.schmitz [at] nuclear.lu.se