IDAHOT

Bild på regnbågsflagga hissad på universitetshuset
Övrigt
On Friday 17 May, Lund University will again fly the rainbow flags for IDAHOT, The International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia.

This day is held to draw attention to the violence and discrimination that LGBTQIA (Lesbians, Gays, Bi, Trans*, Queer, Intersex and Asexual) people are exposed to in all countries.

The programme for IDAHOT at Lund University is open to anyone who wants to learn more about LGBTIQA. All activities are free of charge.

– Activities marked (EN) will be held in English, (SE) will be held in Swedish –

08:00 Flag hoisting ceremony (SE/EN)
Where: in front of the main university building (“The White House”) in Lundagård
We meet to watch and cheer the hoisting of the flags and listen to a speech by a HBTQ-LU member.

10.00-12.00 Transpersoners möte med vården (SE)Obs! Medicinska fakultetens arrangemang: https://www.lu.se/event/transpersoners-moten-med-varden  10.00-14.00 Hang out (SE/EN)Where: in front of the AF-building, Sandgatan 2, 223 50 LundMeet HBTQ-LU and P6 at the information table, hang out and chat about LGBTQIA issues and experiences. There will be candy!

13.15-15.00 Bloddonationsreglerna under lupp (SE)
Where: Seminarierummet, Juridicum, Lilla Gråbrödersgatan 4, Lund

Det behövs många blodgivare för att täcka behovet av blod i Sverige. Ändå får inte att alla friska personer ger blod. Män som har sexuella relationer med män får inte donera blod, även om de lever i monogama, långa förhållanden. I Danmark håller reglerna på att ändrats.
Detta samtal kommer att handla om varför och hur Danmark och Sverige har gjort olika bedömningar när det kommer till om män som har sex med män kan ge blod. Deltagarna kommer också att prata om hur reglerna kring detta utvecklas i båda länderna.

Seminariet är öppet för allmänheten, men antalet platserna är begränsade. Ingen anmälan behövs. Lokalen är tillgänglig för rullstol.

16.00-18.00 Homonationalism in Sweden (EN)
Where: Hörsalen, Kulturen, Tegnérplatsen 6, Lund
Anna-Maria Sörberg will talk about ’Homonationalism’. Sörberg explores the raised conservatism in gay culture. Sörberg looks at the new alliances between the LGBT community and nationalist and far right movements, and how they claim to adopt LGBT rights, using this as means of creating a distance to non-Western culture.

The venue is wheelchair accessible and provides an audio induction loop.

The day has an event at Facebook: https://www.facebook.com/events/324058574976605/

Tid:
2019-05-17 08:00 till 18:00