INSTÄLLT - Doktorspromotion

Gruppbild på doktorer vi doktorspromotionen
Övrigt
Fredagen den 29 maj anordnar fakulteterna vid Lunds universitet en gemensam doktorspromotion

Med anledning av den rådande Covid-19-pandemin kommer doktorspromotionen den 29 maj 2020 skjutas upp till vecka 21 i maj 2021.

Under en högtidlig ceremoni i Lunds domkyrka promoveras de doktorer som under det senaste året avslutat sin forskarutbildning och försvarat en doktorsavhandling vid Lunds universitet.

Program för promotionen 29 maj 2020

Processionen avgår från Universitetshuset till domkyrkan kl. 12:00.

I processionen går fakulteterna i ordningen:

• Teologiska fakulteten
  • Juridiska fakulteten
  • Medicinska fakulteten
  • Tekniska fakulteten
  • Konstnärliga fakulteten
  • Humanistiska fakulteten
  • Samhällsvetenskapliga fakulteten
  • Ekonomiska fakulteten
  • Naturvetenskapliga fakulteten

Promotionsakten inleds med hälsningsord från rektor och följs sedan av de 9 fakulteternas promotioner, då nya doktorer och hedersdoktorer promoveras och de doktorer som promoverades för 50 år sedan kreeras till jubeldoktorer. Hela promotionsakten genomförs på latin.

De nya doktorerna och hedersdoktorerna tar emot hederstecken (insignier); doktorshatt eller lagerkrans, ring och diplom. Jubeldoktorerna tar emot ett nytt diplom.

Före den filosofiska fakultetens promotion bärs lagerkransarna in av kransflickorna som anländer till domkyrkan med häst och vagn.

I promotionsakten ingår salut med kanonskott, en hyllning till doktorerna, som utförs av Wendes artilleriregemente.

Efter promotionsakten håller en av de nya doktorerna ett högtidstal – en oration – till universitetet och Biskop Johan Tyrberg avslutar med en bön på latin.

Kl. 15–15:30 (cirka)
Tåget går tillbaka, nu med hattar och kransar på!

Fotografering

Under evenemanget kommer fotografer att finnas på plats i Lundagård. Vill du inte synas på bild bör du inte stå nära tåget.

Ceremonin i domkyrkan

Allmänheten välkomnas i mån av plats. Kontakta overmarskalk [at] rektor [dot] lu [dot] se för biljett.

Information om doktorspromotionen finns på www.lu.se/doktorspromotion

Tid:
2020-05-29 12:00