INSTÄLLT: Funka för alla – inte bara för en del

hjärta_funka
Seminarium
Hur anpassad är vården att möta människor med olika behov? Hur kan vi förändra bemötande och miljöer så att det blir bättre för alla? Den 2 april, på Världsautismdagen, bjuder Medicinska fakulteten in till ett seminarium om mötet mellan människan och vården.

Öppet seminarium om mötet mellan människan och vården utifrån funktionsvariation. Arrangör är Nämnden för likabehandling och jämställdhet vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet.

Deltagare

Lina Liman, är författare, föreläsare och översättare som har skrivit boken "Konsten att fejka arabiska" om att leva med högfungerande autism. Innan hon fick ett namn på sina besvär hann Lina Liman träffa närmare 100 läkare och fick flera andra diagnoser som depression och borderline. Tillslut kom de fram till att hon hade Aspergers syndrom, en form av autism hos normalt eller högt begåvade personer.

Fatmir Seremeti, föreläsare, tillgänglighetskonsult och elitidrottare i sporten goalball. Om sin tuffa resa som ung, synskadad liten grabb på Rosengård i Malmö, till en framgångsrik elitidrottare på de stora arenorna på Paralympics och världen. Har en vision att alla med funktionsvariationer, synliga som osynliga, ska kunna arbeta, studera och på olika sätt verka på samma villkor som alla andra i samhället.

Charlotte Magnusson är docent på institutionen för Designvetenskaper, Lunds universitet. Charlotte har arbetat i många projekt kring tillgänglighet, hennes fokusområde är interaktionsdesign - att hitta utformningar som passar alla – hon forskar också om metoder för hur fler kan medverka i en designprocess. Hon har lett projekt inom området både nationellt och internationellt, och arbetar för närvarande i projekt kring stroke, cancer och cerebral pares.

Jan Lexell, professor i rehabiliteringsmedicin vid Lunds universitet, leder forskargruppen Rehabiliteringsmedicin. Jans forskning handlar om att kartlägga konsekvenserna av en skada eller sjukdom i ett livsperspektiv och hur personerna med stöd av vården och medicinteknik kan uppnå och bibehålla bästa möjliga funktionsförmåga. Jan är också överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Lund, samt på olika sätt engagerad i parasport och i paralympisk idrott.

Cecilia Nebel, journalist och samtalsledare, är moderator.

Seminariet, som är kostnadsfritt, är öppet för alla; allmänhet, studenter, personal inom sjukvård, eller inom andra områden i samhället. Läs mer om seminarieserien på www.med.lu.se/lika

Tid:
2020-04-02 18:00 till 20:00