Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Jubileumskurs: Ultrakorta laserblixtar för att fånga elektroners rörelse

Laser ljus. Bild: Adam
Laserljus.

Föredrag, 350-årsjubileum

Se livesändningen av kursen här:

 

När en gas av atomer utsätts till ett intensivt laserljus genereras ultrakorta ljuspulser av varaktighet i attosekundområdet. Dessa pulser används som kamerablixtar för att studera ultrasnabba tidsförlopp i atomer och molekyler. Detta föredrag hålls av professor Anne L’Huillier och kommer att handla om ljus, laserljus och laserljuspulser och dess tillämpningar.

Anne L'Huillier är verksam som professor i atomfysik vid Lunds universitet. Hennes forskning är inriktad på laserteknik och mycket snabba ljuspulser, så kallad attosekundsfysik där man kan "frysa" så snabba processer som elektroners rörelser eller hur en atom ändrar sig till en jon, vilket väntas ge nya rön till grundforskningen i fysik.

Obs! Aulan i Kårhuset på LTH rymmer 400 personer, så det är troligt att platserna den här gången räcker gott och väl till alla åhörare och jubileumskursdeltagare.

Datum: onsdag 30 augusti
Tid:19:00-20:00
Plats: Aulan i Kårhuset på LTH
Fakultet: Lunds Tekniska Högskola (LTH)

Föreläsningen är öppen för alla.

Om Jubileumskursen
Lunds universitet fyller 350 år och kommer att fira detta mellan december 2016 och januari 2018. Ett av de många arrangemang som kommer att organiseras är vår årslånga Jubileumskurs. Kursen ger en unik inblick i universitetets breda forskning samt lyfter fram vetenskap på ett underhållande sätt. Kursen är öppen för alla och kommer att ske på vardagskvällar, med några få undantag, mellan 19:00-20:00 på olika platser i Lund samt vid speciella tillfällen i Malmö.

Deltagare tilldelas en tentamensbok där de samlar sina kursstämplar i. De deltagare som gått på en föreläsning från varje universitetsfakultet - totalt nio stycken - kommer att vid en officiell ceremoni i januari 2018 att tilldelas ett examensbevis av rektor Torbjörn von Schantz. Deltagare som gått på flest seminarier kommer att vara med i utlottningen av ett hemligt pris. Varje fakultet kommer att erbjuda fyra föreläsningar, så missar du en så finns fortfarande möjlighet att få en stämpel från rätt fakultet. Kursprogrammet har satts samman av forskarna Marie Dacke från Naturvetenskapliga fakulteten och Ulf Ellervik från Lunds Tekniska Högskola. 

Se hela programmet med alla kurstillfällen!

 

Tid: 
2017-08-30 19:00 till 20:00
Plats: 
Aulan i Kårhuset på LTH
Kontakt: 
ulrika.forsgren_hogman [at] kansli.lth.se

Om händelsen

Tid: 
2017-08-30 19:00 till 20:00
Plats: 
Aulan i Kårhuset på LTH
Kontakt: 
ulrika.forsgren_hogman [at] kansli.lth.se

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen