Jubileumskurs: Vad pratar tumörer om?

I framtiden kanske laserljus kan stråla bort cancertumörer. Laserljuset leds i sådana här optiska fiber, vilka sticks in i patientens hud. Bild: Charlotte Carlberg Bärg

Föredrag, 350-årsjubileum

Föredrag tittar på blockering av cellkommunikation som en ny behandlingsstrategi för cancer.

Observera begränsat antal platser! Lokalen har ca. ca. 170 platser så kom i god tid. Biljetter delas ut från 17:30 som garanterar plats vid kvällens föreläsning. Detta kurstillfälle ges endast en gång denna kväll.

Föreläsningen kommer att live-sändas här och på jubileums-facebook samt finnas tillgänglig på Lunds universitets Youtube-kanal efteråt!

Cancer uppkommer genom förändringar i arvsmassan hos tidigare normala celler. Nya studier betonar vikten av tumörcellernas kommunikation med omkringliggande vävnad för att cancer ska kunna utvecklas. Olika celltyper i tumörens omgivning stimulerar cancercellernas tillväxt, spridning och motståndskraft mot behandling. Med fördjupad kunskap om tumörens arkitektur öppnas dörren till nya behandlingar som blockerar kommunikationen mellan cancerns olika beståndsdelar. Detta föredrag hålls av professor Kristian Pietras som en del av Lunds universitets jubileumskurs och kommer att förklara vad cancer egentligen är och hur en tumör är uppbyggd samt diskutera hur ser framtidens cancerbehandling kan se ut.

Datum: måndag 11 december
Tid:19:00-20:00
Plats: Fernströmsalen, BMC, Sölvegatan 19, Lund
Fakultet: Medicinska fakulteten

Föreläsningen är öppen för alla

Om Jubileumskursen
Lunds universitet fyller 350 år och kommer att fira detta mellan december 2016 och januari 2018. Ett av de många arrangemang som kommer att organiseras är vår årslånga Jubileumskurs. Kursen ger en unik inblick i universitetets breda forskning samt lyfter fram vetenskap på ett underhållande sätt. Kursen är öppen för alla och kommer att ske på vardagskvällar, med några få undantag, mellan 19:00-20:00 på olika platser i Lund samt vid speciella tillfällen i Malmö.

Deltagare tilldelas en tentamensbok där de samlar sina kursstämplar i. De deltagare som gått på en föreläsning från varje universitetsfakultet - totalt nio stycken - kommer att vid en officiell ceremoni i januari 2018 att tilldelas ett examensbevis av rektor Torbjörn von Schantz. Deltagare som gått på flest seminarier kommer att vara med i utlottningen av ett hemligt pris. Varje fakultet kommer att erbjuda fyra föreläsningar, så missar du en så finns fortfarande möjlighet att få en stämpel från rätt fakultet. Kursprogrammet har satts samman av forskarna Marie Dacke från Naturvetenskapliga fakulteten och Ulf Ellervik från Lunds tekniska högskola.

Se hela programmet med alla kurstillfällen!

Tid:
2017-12-11 19:00 till 20:00