Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Jubileumskurs: Världens jämlikaste land? Sverige 1750 till idag

Äldre tiders festklädda män och kvinnor
Bild: iStock

Föredrag, 350-årsjubileum

Har Sverige alltid varit relativt jämlikt?

Sverige framställts ofta som ett jämlikt land, såväl historiskt som i nutid. En orsak till detta sägs vara den stora fria bondeklassen. Å andra sidan så vet vi att adeln ägde stora jordegendomar samt att industrialiseringen medförde stora skillnader i förmögenhet. Ny forskning kan nu lösa detta dilemma. Forskaren Erik Bengtsson från Ekonomihögskolan håller i föredraget, som är en del av Lunds universitets jubileumskurs, och kommer att diskutera hur förmögenhetsutvecklingen såg ut för olika sociala grupper över tid och vad som orsakade förändringar i denna utveckling.

Lektorn och forskaren Erik Bengtsson arbetar vid Ekonomisk-historiska institutionen på Ekonomihögskolan. Läs mer om Eriks forskning och undervisning.

Datum: måndag 13 november
Tid:19:00-20:00
Plats: EC1 Crafoordsalen, Holger Crafoord Centre, Tycho Brahes väg 1, Lund
Fakultet: Ekonomihögskolan

Föreläsningen är öppen för alla

För mer information om kurstillfället, kontakta: Anna Löthman (anna [dot] lothman [at] fek [dot] lu [dot] se), eller Jeanette Ströberg (jeanette [dot] stroberg [at] ehl [dot] lu [dot] se

Om Jubileumskursen
Lunds universitet fyller 350 år och kommer att fira detta mellan december 2016 och januari 2018. Ett av de många arrangemang som kommer att organiseras är vår årslånga Jubileumskurs. Kursen ger en unik inblick i universitetets breda forskning samt lyfter fram vetenskap på ett underhållande sätt. Kursen är öppen för alla och kommer att ske på vardagskvällar, med några få undantag, mellan 19:00-20:00 på olika platser i Lund samt vid speciella tillfällen i Malmö.

Deltagare tilldelas en tentamensbok där de samlar sina kursstämplar i. De deltagare som gått på en föreläsning från varje universitetsfakultet - totalt nio stycken - kommer att vid en officiell ceremoni i januari 2018 att tilldelas ett examensbevis av rektor Torbjörn von Schantz. Deltagare som gått på flest seminarier kommer att vara med i utlottningen av ett hemligt pris. Varje fakultet kommer att erbjuda fyra föreläsningar, så missar du en så finns fortfarande möjlighet att få en stämpel från rätt fakultet. Kursprogrammet har satts samman av forskarna Marie Dacke från Naturvetenskapliga fakulteten och Ulf Ellervik från Lunds tekniska högskola. 

Se hela programmet med alla kurstillfällen!

Tid: 
2017-11-13 19:00 till 20:00
Plats: 
EC1 Crafoordsalen, Holger Crafoord Centre, Tycho Brahes väg 1, Lund
Kontakt: 
anna.lothman [at] ehl.lu.se

Om händelsen

Tid: 
2017-11-13 19:00 till 20:00
Plats: 
EC1 Crafoordsalen, Holger Crafoord Centre, Tycho Brahes väg 1, Lund
Kontakt: 
anna.lothman [at] ehl.lu.se

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen