Kulturnatten på Institutionen för kulturvetenskaper – Kultur X

Vit text på blå yta med vattendroppar
Övrigt
2010-talet är ett decennium präglat av stora såväl tekniska som politiska förändringar. Vilka skiftningar och rörelser har varit centrala i vår omvärld under den här tiden? Men anledning av att Institutionen för kulturvetenskaper tioårsjubilerar under samma decennium funderar vi över hur 2010-talet kan summeras, beskrivas och jubileras!

17.00-18.30 Boksläpp: Kultur X. 10-talet i kulturvetenskaplig belysning

Vilka tidstypiska fenomen och förändringar under 2010-talet är kulturvetenskapligt intressanta om forskarna själva får välja? I boken Kultur X ges fjorton olika bud på detta, varav fem här presenteras av författarna själva. Vi får veta mer om människor som "chippar" sig, om det kontantlösa samhället, om utopier i en post-politiskt tid, om kolon i livet och hur allt och alla är sammankopplade i oöverskådliga digitala nätverk. Under kvällen finns det möjlighet att få ett gratis signerat exemplar av denna spännande samling tidsspaningar.

Moderator:
Gabriella Nilsson, redaktör för boken

Presentatörer:
Karin Salomonsson – Osynliga pengar. Kulturella perspektiv på ett kontantlöst samhälle
Moa Petersén – Den mikrochipade enhörningsskötaren. Svensk teknikoptimism på 2010-talet
Robert Willim – Från insyn till insikt – Digital kultur och transparensens estetik
Henrik Brissman – Utopier för 2010-talet
Mats Arvidson – Kolon: om smärta, tid och väntan

17.00-20.00 Var med och skapa en tidsaxel med stora och små händelser under de senaste 10 åren

Vad gjorde du när Eyjafjallajökull fick utbrott (2010) eller när Påve Franciskus besökte Lund (2016)?

17.00-20.00 Fotoutställning – tema 10-talet

Under kvällen visar vi upp foton från vår fototävling för studenter. Hur kan de senaste 10 åren fångas på bild? Fototävlingens vinnare presenteras under kvällen.

18.30-18.45 Prisutdelning i fototävlingen

Vinnaren i fototävlingen utses bland de utställda bidragen.

19.00-20.00 Föreställning med Kunskapskabarén: Jubileum X – vad ska vi fira?

Välkommen till en föreställning i firandets tecken! För vad är egentligen ett jubileum, varför och hur firar vi det? I år firar vi 10 år som institution och nästa år fyller Öresundsbron 20 år. Forskare från Institutionen för kulturvetenskaper ger sina bud på vad jubileum kan betyda och Kunskapskabaréns skådespelare och musiker improviserar kring dem. Föreställningen är ett samarrangemang av Kunskapskabarén, Institutionen för kulturvetenskaper och Centrum för Öresundsstudier.

Presentatörer:
Lynn Åkesson