Kulturnatten på Medicinska fakulteten

Nalledoktorn
Övrigt
Välkommen till Medicinska fakulteten evenemang under Kulturnatten med aktiviteter för stora och små!

Öppet hus - Hur funkar människokroppen?

TID: 11:30 – 16:30
PLATS: Biomedicinskt centrum, Sölvegatan 19

Välkomna till Medicinska fakulteten för att ta reda på hur människokroppen fungerar. Vi har öppet från 11:30 till 16:30 med prova-på-stationer, föreläsningar och musik.

• Hur fungerar en ambulans och vem arbetar i den? (Obs! Denna station är öppen kl. 12 - 15)
  • Nalledoktorn
  • Röntgenrummet – vad händer när du ligger stilla under en röntgenundersökning
  • Bakterier – din bästa vän eller värsta fiende?
  • Hur fungerar vår balans? Vad händer när ett av dina sinnen försvinner? Kom och utforska din balans och hur olika sinnen interageras för att du ska kunna upprätthålla den!
  • Urskilja färg och form - Hur går det med en handskada? Prova-på-station där man får känna på material med och utan handskar
  • Känn igen ett akutläge!
    Lär dig om hjärt- och lungräddning, en kunskap som kan rädda liv.
  • Frågesport - 10 frågor om människans språk
  • Känn igen en akutsituation! Lär dig om hjärt- och lungräddning, en kunskap som kan rädda liv.
  • Musik på gården med ”The Sepsis Trio”!

Föreläsning - Medicinska myter och Hollywoodmedicin

TID: lördag 21 september 13:00 - 13:30
PLATS: Biomedicinskt centrum, Sölvegatan 19

Vad är sanning och vad är myter? Lyssna på Johan Anderssons, universitetslektor vid Medicinska fakulteten, föreläsning om medicinska myter och medicin som den framställs i filmer.

Föreläsning - Varför är det så svårt att äta rätt? Kan det bli enklare?

TID: lördag 21 september 14:00 - 14:30
PLATS: Biomedicinskt centrum, Sölvegatan 19

Vad är nyttigt och vad blir du sjuk av? Forskningsrapporterna duggar tätt och hur man än gör så blir det fel. Louise Brunkwall, näringsfysiolog vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet försöker reda ut begreppen.

Föreläsning - Hur kan immunförsvaret styras för att bota cancer?

TID: lördag 21 september 15:00 - 15:30
PLATS: Biomedicinskt centrum, Sölvegatan 19

Hur har genombrottet inom immunonkologi som belönades med 2018 års Nobelpris i medicin förändrat cancerbehandlingarna idag och vad kan vi hoppas på för framtiden?

Föreläsningen kommer ge svar på hur förra årets Nobelprisen i kemi och medicin har förbättrat möjligheterna att behandla cancerpatienter idag och vad vi kan hoppas på för framtiden. Föredragshållare är Per Norlén som är VD på Alligator Bioscience i Lund. Ett företag som har flera biologiska läkemedel inom immunterapi i klinisk fas. Föreläsningen ges inom ramen för det EU sponsrade doktorandprogrammet CanFaster (canfaster.se) som bedrivs i samarbete mellan flera fakulteter på Lunds Universitet där CREATE Health är värd. Studenter från programmet kommer finnas på plats med postrar för att berätta om sin forskning i samband med kaffe/kaka som det bjuds på efter föreläsningen. LMK stiftelsen i Lund sponsrar arrangemanget.

Läs mer om CanFaster programmet eller Nobelprisen här:

Tid:
2019-09-21 11:30 till 16:30