Kulturnatten på Odeum

Ralsgård & Tullberg
Övrigt
Kom och fira Kulturnatten på Odeum! Prova på dirigering och hör föreläsningar och konserter.

16.00 Prova på dirigering med en Stråkensemble

Hos oss får du prova på att dirigera orkester när delar av Akademiska kapellets stråkorkester radar upp sig för alla som någon gång velat prova på att vara orkesterledare.
Director musices Patrik Andersson förklarar och ledsagar.

17.00 Föreläsning: Med flöjten som kikare - med Markus Tullberg

Det sägs ibland att musikinstrumentet är en del av musikern och vice versa, men vad innebär det i så fall? Markus Tullberg är flöjtist och forskare i musikpedagogik, och denna Kulturnatt får vi höra honom tala om hur musiker och instrument hänger samman. Utgångspunkten är den flerklaffiga traversflöjten, en av den moderna tvärflöjtens föregångare. Genom Markus och kollegan Andreas Ralsgårds flöjtspel får vi också höra hur det kan låta när den flerklaffiga traversflöjten blomstrar i svensk folkmusik. För information om ensemblen Ralsgård & Tullberg, se www.ralsgardtullberg.com

19.00 Konsert: Svensk folkmusik på två travers-flöjter - Ralsgård & Tullberg

Andreas Ralsgård och Markus Tullberg upptäcker och förnyar den svenska flöjttraditionen. Det musikaliska uttrycket innefattar både intima vismelodier och spänstigt stämspel där instrumentens möjligheter utnyttjas fullt ut. De arbetar främst med traditionell repertoar med inslag av egna kompositioner. Genom sin debutskiva (2010) återetablerade Andreas Ralsgård och Markus Tullberg traversflöjten i den svenska folkmusiken. Med sin andra skiva (2014) utvecklade de flöjtens position i musiken genom en rad samarbeten med några av Sveriges främsta folkmusiker. Nu är de albumaktuella med sin tredje skiva, "Kvartett" där traversflöjterna sammanstrålar med cello (Alexandra Nilsson) och nyckelharpa (Niklas Roswall).
Ralsgård & Tullberg är också verksamma som pedagoger vid Skurups folkhögskola, Musikhögskolan i Malmö, Landskrona kulturskola och Musikkonservatoriet i Odense. Sedan tio år tillbaka organiserar de också regelbundna träffar med folkmusikintresserade traversflöjtister.

20.30 Konsert: Mozarts Gran Partita - det vackraste som någonsin spelats? - Skånska Serenadensemblen

Skånska Serenadensemblen bildades förra året specifikt för att framföra kvällens stycke. Mozarts odödliga musik lockade duktiga instrumentalister från hela landskapet. Debutkonserten genomfördes dock utomläns i Sölvesborg i maj.
Dirigent director musices: Patrik Andersson

21.45 Konsert: Gottes Zeit, kantat 106 - Bach & Forth

En gammal analys och några entusiastiska samtal i ett fikarum eskalerade för långt för att ignoreras. Det är bakgrunden till kvällens framförande av Bach kantat 106, Gottes Zeit, även kallad Actus tragicus. Ensemblen, bestående av tolv proffs och amatörer från Malmö och Lund, är nystartad med oklara planer för framtiden.
Dirigent: Joakim Casagrande

FRI ENTRÉ VID ALLA EVENEMANG