Kulturnatten på Pufendorfinstitutet

pufendorf
Övrigt
Under Lunds Kulturnatt öppnar Pufendorfinstitutet sina dörrar för allmänheten och bjuder på alltifrån föreläsningar på temat ”Vatten, näring och lite celler – förutsättningar, framtida utmaningar och möjligheter”, upplevelser av vintergatan, fotoutställning och guidade visningar av Pufendorfinstitutets vackra byggnad. Som vanligt bjuder vi även på fika och "prova på aktiviteter" i vår trädgård.
Evenemanget på Facebook

14.00 / 16.00
Guidad visning i huset – Pufendorfinstitutet/Antikens kultur och samhällsliv

Upplev vintergatan med hjälp av VR
I Pufendorfinstitutets tema DATA har astrofysiker samarbetat med forskare inom interaktionsdesign, med målet att bättre kunna visualisera komplicerad data, t.ex. galaxer likt vår egen Vintergatan. Resultatet är en  spännande Virtual Reality-model som gör det möjligt att “gå in i datan” och interagera med den.
Besök oss för att se hur Virtual Reality-teknologi kan leda till nya astronomiska upptäckter.

Med Oscar Agertz
Plats: föreläsningssalen, bottenplan

Remote sensing quiz – The Nature of Peace
Can’t leave your mobile phone alone? In this event, you are requested to bring it! Join us in this interactive session where we will show how remote sensing can be used to monitor environmental changes. We will look at how armed conflicts follow the steps of environmental degradation (and vice-versa) and how peace can be a threat to nature.  Learn more about the links between nature, peace and conflict!
Med Lina Eklund, Micael Runnström
Plats: föreläsningssalen, bottenplan

Fotoutställning –“En fotografisk hyllning till Man Ray”
(Skulptursalen, andra våningen)

Christer Lindberg

Fotografiska bildens roll inom forskning
(Skulptursalen, andra våningen)
Chris Mathieu

Kungliga Fysiografiska Sällskapet presenterar föreläsningar på temat Klimat, näring och lite celler – förutsättningar, framtida utmaningar och möjligheter:

Plats: föreläsningssalen, bottenplan

Går det att lita på klimatforskningen?
Inom forskarsamhället råder konsensus när det gäller globala klimatförändringar medan det fortfarande finns många klimatförnekare bland politiker och hos vissa delar av allmänheten. Är det möjligt som det påstås av klimatförnekarna, att klimatforskarna gömmer undan fakta som skulle kunna motbevisa klimatförändringarna?

Med Johan Hollander

Katalys – ett kemiskt fenomen som förändrat sättet vi lever och dör på
Katalys är ett fenomen som under 1900-talet har förändrat det sätt som vi gör kemiska reaktioner på. Detta har i sin tur haft en fundamental påverkan på hela samhället och i föredraget kommer jag att ge exempel på hur katalys har lett till ett ökande välstånd för ett ökande antal människor genom att påverka vårt sätt att göra mat, läkemedel och material.

Med Ola Wendt

Kan man skapa nya nervceller?
Hjärnan har en mycket begränsad förmåga att bilda nya nervceller, vilket innebär att man i dag inte kan bota många av de sjukdomar och skador där nervceller i hjärnan dör. I Lund bedrivs banbrytande forskning som fokuserar på att skapa nya nervceller från blanda annat stamceller. Målet är utveckla nya strategier att reparera hjärnan. Vill ni veta hur vi gör?
Med Sara Nolbrant

Tid: