Möte med mångfalden – svenska sjömän, diplomater, översättare och reseskildrare i Osmanska riket, 1650-1850

A cafe in Istanbul  Watercolour, Ottoman Empire. Amedeo Preziosi
A cafe in Istanbul Watercolour, Ottoman Empire. Amedeo Preziosi
Föredrag
En eftermiddag om Osmanska riket.

Sverige var ett av de första länderna i Europa att upprätta fasta diplomatiska förbindelser med det Osmanska riket, och svenska resenärer och diplomater bidrog alltifrån 1700-talets mitt kraftigt till att öka kunskapen om och förståelsen för den Osmanska världen i Europa. Tre Lundaforskare sysselsätter sig med att utforska svensk-osmansk interaktion och svenska perspektiv på det Osmanska Grekland och Nordafrika under denna tid: Vassilios Sabatakakis, lektor i nygrekiska vid Språk- och Litteraturcentrum, Joachim Östlund, fil. dr., forskare och lärare vid Historiska institutionen, samt Gustaf Fryksén, forskningsamanuens vid Historiska institutionen. Introduktion och moderation av Olof Heilo, forskare vid Wiens universitet och lärare vid Centrum för Mellanösternstudier i Lund.
Workshopen är ett samarbete med Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul.

Panel med tre lundaforskare: Vassilios Sabatakakis, Joachim Östlund och Gustaf Fryksén.

Därefter mingel med lättare tilltugg. Anmälan senast 10 mars till Lena Andersson på sfii [at] swipnet.se

Tid:
2014-03-26 13:00 till 16:00