Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Prisad DN-journalist med programmering som verktyg

Kristoffer Örstadius
Kristoffer Örstadius

Föreläsning, 350-årsjubileum

Öppet seminarium om grävande journalistik och dataanalys med DN-journalisten Kristoffer Örstadius.

DN-journalisten Kristoffer Örstadius, belönad med Guldspaden 2013 och Stora journalistpriset 2015, gästar Journalistutbildningen som bjuder in till en öppen förmiddagsföreläsning om grävande journalistik och dataanalys.

Kristoffer Örstadius har som journalist visat på hur programmeringskunskaper kan leda till att skapa viktig granskande journalistik, bland annat genom att visualisera och analysera stora datamängder från offentlig data. Han har genom åren fått epitetet ”hackerjournalist”. Under föreläsningen vid Lunds universitet kommer Kristoffer Örstadius att visa konkreta och praktiska exempel på hur han gått tillväga när han arbetat med sina prisade reportage och granskningar och diskutera den granskande journalistikens roll i dag och framöver. Kristoffer Örstadius har bland annat prisats för sina reportage om svenska skolan, bostadskrisen och om svenska statssekreterares resor. Han är uppväxt i Kristianstad och har innan han började på Dagens Nyheter även jobbat på Kristianstadsbladet och praktiserat på P4 Kristianstad.

– Jag drivs av ett starkt samhällsintresse och tänkte tidigt att jag antingen ville bli journalist eller programmerare. Det blev både och, säger Kristoffer Örstadius.

###

Detta event är en del av vetenskapsveckan 'Det digitala samhället' som pågår 2430 april 2017.
Se alla evenemang under denna temavecka

Invigningskonsert
Lunds universitets brassband och studentkörer inleder universitetets andra vetenskapsvecka Det digitala samhället med att framföra musik från kända TV- och datorspel i Stadshallen den 23 april kl 17:00. Det är fri entré, men begränsat antal platser. Vill du ha garanterad plats finns biljetter att hämta ut på Turistbyrån på Stortorget i Lund (mot en avgift på 20 kr). Drop-in är fortfarande möjligt men en biljett garanterar dig en plats under kvällens evenemang.
Läs mer om konserten

 

Tid: 
2017-04-28 09:00 till 12:00
Plats: 
Journalistutbildningens lokaler högst upp på Gamla kirurgen, Sandgatan 3
Kontakt: 
ola.isaksson [at] kom.lu.se

Om händelsen

Tid: 
2017-04-28 09:00 till 12:00
Plats: 
Journalistutbildningens lokaler högst upp på Gamla kirurgen, Sandgatan 3
Kontakt: 
ola.isaksson [at] kom.lu.se

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen