Siste april- och första maj-firande

Övrigt
Välkommen till traditionellt siste april- och första maj-firande med mösspåtagning, rektorsuppvaktning och Lunds studentsångare som sjunger in våren

Mösspåtagning
30 april kl. 17.15-18, Tegnérsplatsen, Lundagård.
Lunds universitets studentkårers vice ordförande håller tal och damkören Bella Voce – Lunds Studentsångerskor sjunger in våren.
17.15 Bleckhornen spelar
17.45 Bella Voce sjunger
17.50 Vice ordförande talar + mösspåtagning
18.00 Klockorna slår
18.03 Bella Voce sjunger

Rektorsuppvaktning
1 maj kl. 12.20, Universitetsplatsen, Lundagård.
Rektorsuppvaktning då Lunds studenters fanborg går i procession från AF-borgen till Universitetshuset. På Universitetshusets trappa träffar studenterna universitetsledningen med rektor Torbjörn von Schantz i spetsen. Lunds universitets studentkårers ordförande håller sitt årliga tal till rektor och rektor svarar studenterna.

Lunds studentsångare sjunger in våren
1 maj kl. 18.00–19.00, Universitetshusets trappa, Paradisgatan 2, Lund.
Lunds studentsångare sjunger traditionsenligt in våren på universitetstrappan. Konserten direktsänds också i SVT och på SVT Play.

Varmt välkomna att fira in våren i Lundagård!

Mösspåtagningen vid Lunds universitet ägde ursprungligen rum vid midnatt natten mellan siste april och första maj inne i Akademiska Föreningens stora sal. Med växande studentpopulation flyttades ceremonin sedermera utomhus till Tegnérsplatsen där den alltjämt äger rum. Klockslaget ändrades dock 1965 till klockan 18. Så länge ceremonin hölls vid midnatt var det en oskriven regel att formuleringen ”där ute står majnatten blånande blå” skulle ingå i högtidstalet, och även senare har denna fras eller olika varianter därav (stundtals med politisk symbolik i färgvalen) förekommit häri, även om ceremonin numera äger rum i flödande dagsljus.

Rektorsuppvaktning är en tradition från 1849. Dessförinnan vandrade studenterna runt i Lund och besökte sina professorer för att berätta vad de tyckte om sina lärare – både beröm och kritik kunde framföras. Idag är det endast rektorn vid Lunds universitet som uppvaktas den 1 maj, på den så kallade rektorsuppvaktningen som sker på Universitetshusets trappa. Studenterna tågar med fanborgen från AF-borgen och tal till rektor hålls av ordföranden för Lunds universitets studentkårer. Talet brukar avslutas med ropen ”vivat”eller ”pereat”, det vill säga tummen upp respektive ned för universitetet.

Tid:
2019-04-30 17:00 till 2019-05-01 19:00